Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт от Варна: С осигуряване на целогодишна работа качествените кадри ще останат в България
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 27.01.2017Коментари (0)1514
© Varna24.bg
Основният проблем за туристическия бранш остава липсата на квалифицирани кадри. Това каза за "Фокус" проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. По думите му този проблем е възникнал през последните години с отварянето на пазара на труд. 

"Нашите кадри могат да избират дали да останат в България или да отидат в конкурентни дестинации, където заплащането е по-високо. Квалифицираните кадри, които владеят по няколко езика, предпочитат през летния сезон да се реализират в чужбина. В това отношение трябва да се проведе сериозен разговор между всички заинтересовани страни - най-вече бизнес, държава, съответно образователните институции, които между другото си вършат работата, те подготвят кадрите, за да се създаде една среда, която позволява повишаване на заплатите, за да станат до известна степен конкурентоспособни на това, което се предлага в чужбина и да задържим кадрите по нашето Черноморие", коментира проф. Стоян Маринов. 

Той отбеляза, че в тази насока е бил създаден и Националният съвет по кадрите в туризма към Министерството на туризма. "В него участват представители на всички заинтересовани страни. Проведоха се редица срещи, говори се как да бъде решен този проблем. Донякъде той ще бъде разрешен с привличане на стажанти от съседни на България страни, за да се компенсира липсата на кадри. Всичко е свързано основно с равнището на работната заплата и сезонността на туризма. 

Трябва да увеличим сезона, да създадем повече целогодишни обекти, които да работят. Когато има целогодишна работа и едно по-прилично заплащане, качествените кадри ще предпочетат да останат в България", подчерта проф. Стоян Маринов.

2016 беше една успешна година за българския морски туризъму допълни проф. Маринов. Според него една от основните причини е свързана с международната пазарна конюнктура. 

"Тя се оказа изключително благоприятна за България. В резултат на напрежението, което съществува край Турция, в самата Турция, в дестинациите в Северна Африка, по Средиземноморското крайбрежие, се оказа, че България е остров на стабилност и спокойствие, а това е един от основните фактори за предпочитане на една дестинация", подчерта проф. Маринов. Според него бизнесът е реагирал адекватно на тази благоприятна конюнктура. 

"Подходи разумно, не повиши цените на туристическите услуги", допълни проф. Стоян Маринов. Той отбеляза и активната роля на Министерството на туризма със засиленото участие по туристически изложения, установяване на контакти и разговори с основни партньори на България, сред които големите западноевропейски туроператори. Отговорно са подходили и общинските администрации по нашето Черноморско крайбрежие, които са засилили своите контролни функции за една наистина сигурна и благоприятна среда, подчерта проф. Стоян Маринов. 

"В резултат на всички тези фактори ние успяхме да приключим един много успешен туристически сезон. По нашето Черноморие посрещнахме близо 6 млн. туристи, реализирахме над 2 млн. нощувки, това е един сериозен ръст. Ръстовете на летищата във Варна и Бургас са над 20%. Реализирахме резултати, които не бяха постигани през последните години", заяви проф. Стоян Маринов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Зърнената сделка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: