Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерт посочи вариантите за "Дупката"
Автор: Екип Varna24.bg 14:36 / 10.10.2018Коментари (0)4776
© Varna24.bg
Зоната на пристанище Варна-Изток е изключително благодатна и сравнително лесна за адаптиране, защото е равна и контактува с морето. Освен това има опит в целия свят за усвояване на такъв тип зони за обществени нужди. Това заяви за Дарик арх. Димитър Стефанов, председател на Съюза на архитектите в България - Дружество Варна. Те бяха съорганизатори на провелия се преди дни Международен архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище "Варна - Изток“ за нови обществени пространства".

В пленера се включиха 30 млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна. Сред идеите е имало и такива за озеленяване на пристанищните крановете и насищане с атракции, сред които и Виенско колело. Предложено е и създаване на рибен пазар, който да се провежда през почивните дни. Една от многото идеи е за превръщане на съществуващите халета в експозиционни площи. 

Варненски екип зае пето място с проекта "Porto Parco", който предвижда пристан за яхти и огромно колело, подобно на "London Eye", което стъпва частично в морето

 

"Очевидно промяната на зоната се харесва на гражданите. В крайна сметка решихме, че бихме били полезни, ако съберем малко повече идеи и ги предоставим ма местната власт", изтъкна арх. Стефанов. По думите му изкуството подобрява усещането за качеството на средата, но не това ще вкара хората там, а новите функции.

Съгласно Общия устройствен план на Варна, пристанищната зона следва да се освободи от товарно-разтоварни дейности и територията му да се предостави за обществени, търговски, културни, спортни, развлекателни и други рекреативни функции, припомни председателят на Съюза на архитектите в България - Дружество Варна. 

"Малко или много, когато една зона се приема като промишлена, за да се смени това отношение, са нужни много действия, които да извършат този преход и пренагласа на общественото мнение", смята архитектът. Той е на мнение, че доброто паркиране е основа за всички останали неща. А новите обществени пространства на пристанището са буфер за паркиране и алтернатива на Синята зона.  

Овладяването на подземните нива е част от решението на проблема с паркирането в центъра, изтъкна арх. Стефанов. По думите му пространството около Дупката си плаче за адаптиране. Една от функциите, които може да приеме, е паркиране - подземно или надземно.

Друг възможен вариант е превръщане в площадно пространство на нива и полунива, където да се провеждат временни събития. "В никакъв случай това не е място за Търговски дом, административна, офисна или друга сграда. Трябва да обогати пешеходната зона и да помогне за паркирането", отбеляза експертът. 

Зоната на бившия Понеделничен пазар също може да се превърне в  паркинг на две нива, едното от които подземно. Там могат да се осигурят места за около 1000 автомобила, като се обвържат и съществуващите подлези. 

"Имаме предварителна подготовка, за да започнем изграждането на небостъргачи. Може би ще стигнем един ден до тях. Пътят до небостъргачите обаче минава първо през възстановяване на всичко онова, което носи и има архитектурна стойност.  Необходимо е и създаване на човешки пространства, които говорят за града и го остойностяват", коментира специалистът. 

За съжаление във Варна има сгради, които са грозни, и според архитект Стефанов могат да бъдат съборени. Той сподели, че има снимки на подобни архитектурни недоразумения, които биха могли да се подредят в изложба на лошите примери.



Още по темата: общо новини по темата: 53
29.02.2024 »
09.01.2024 »
02.03.2021 »
22.10.2019 »
07.10.2019 »
06.10.2019 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: