Експерт с важна информация за индустриалната зона, обновяването на Аспарухов парк и новата сграда на МГ във Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (3)
14:07 / 05.03.2021
6145
Арх. Йордан Павлов, общински съветник от групата на ГЕРБ и член на комисията по "Архитектура и градоустройство“ в местния парламент, коментира приоритетни теми за Варна като изграждането на новата индустриална зона, превръщането на Аспарухов парк във втора Морска градина и реализирането на проекта за нова сграда за Математическата гимназия във Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

"Добре знаем, че изграждането на новата индустриална зона е сред приоритетите в работата на Община Варна през 2021 г. За тази цел в тазгодишния общински бюджет са заложени над 3 млн. лева за изработка на ПУП на зоната, която ще се простира върху площ от над 10 000 дка. Индустриалната зона  ще бъде разположена на едно изключително стратегическо място. Има връзка с АМ "Хемус“,  с ж.п. линии, с  три пристанища, едно от които е Варна – Запад. През тази зона преминава и захранващият водопровод от Девня, има непосредствена и важна  връзка и с летище Варна. Това е едно стратегическо и  изключително удобно за бизнес място, а като добавим и университетите във Варна и квалифицираните кадри, които излизат от тях,  съм убеден, че Индустриалната зона е с голямо значение  за икономиката, не само в регионално, но и в национално отношение", коментира арх. Йордан Павлов.

Той разкри как се движат процедурите по обновяването на Аспаруховия парк във Варна.

"Стигнахме до момента, в който можем да възложим паркоустройствения план, в който вече реално можем да видим какво ще се случи в тази зона. Ще преценим дали там може да бъде създаден малък лунапарк, какво е се случи с Аспарухов вал, дали ще има зона за експозиция или сцена, ще се прецени алейното и парково осветление. Този план ще покаже бъдещото лице на парка", коментира експертът. 

Той засегна и още една важна тема за града, тази за изграждането на новата сграда на Математическата гимнадия "Д-р Петър Берон":

"За МГ бяха гласувани средства за разработване на ПУП и почистване на парцела. В този парцел има подземна инфраструктура, която трябва да бъде изместена. Това допълнително утежнява процеса, но имаме заложени средства и за това. Едва след като това бъде осъществено, ще се премине и към проектирането на самата нова сграда на Математическата гимназия", допълни арх. Павлов.

Повече вижте във видеото!



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (10):
11.03.2022 Министър Нинова: Започваме работа по  изграждането на индустриална зона
Варна
25.02.2021 Изграждането на новата индустриална зона ще е приоритет на Община Варна през 2021 г.
03.07.2020 Кметът на Варна: Новата икономическа зона ще привлече по-високотехнологични производства
05.06.2019 Стоян Пасев: Наесен става ясно дали Варна е предпочетена от мощен
инвеститор
13.03.2019 Големи инвеститори с интерес да строят 20 фабрики и да разкрият 10 000 работни места край Варна
27.02.2019 Стоян Пасев: Търсим терен от поне 4 000 декара, за да ситуираме индустриалната зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).