Експерти: Бедствието може да се повтори и в други райони на Варна заради строителната инвазия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:40 / 02.07.2014
1660
Интензивният дъжд, пределното оводняване на почвата от предишните валежи, непрекъснато нарастващият през годините воден отток, заради застрояването на района и изграждането на твърди настилки, са причините за потопа в квартал "Аспарухово" на 19 юни. Около това становище са се обединили регионалните структури на Камара на архитектите, Съюз на архитектите и Камара на инженерите, предаде Дарик. Според тях последиците от природната стихия е можело да бъдат избегнати, ако деретата са били почистени от дървета и битови отпадъци, а властите не са си затваряли дълги години очите за незаконното строителство на сгради и инфраструктура.

В декларация, изпратена до кмета на Варна и Общинския съвет, браншовите организации съветват да се премахне незаконното строителство, да се въведе безкомпромисна практика инженерната инфраструктура да изпреварва изграждането на жилищни и търговски сгради, както да се актуализират проектите за изграждане на охранителни канали и да се търси финансиране за тях. В противен случай наводнението в "Аспарухово" може да се повтори и в други райони на града, където строителната инвазия е засегнала естествения воден път, смятат специалистите.

Становището на регионалните структури беше представено на заседанието на сформираната работна група от общински съветници, която трябва да излезе с доклад за причините за наводнението. Местните избраници все още не са получили отговори на направените през миналата седмица запитвания до институции и фирми за подадените до тях сигнали през последните години за незаконните строежи, сеч и сметища, както и за предприетите мерки.

Управителите на 21 хотела в "Св. Св. Константин и Елена" са алармирали работната група за опасност от наводнение на курорта, за нерегламентирани сметища и замърсени дерета в квартал "Виница", в местността Добрева чешма и в района на Ботаническата градина. Подобни сигнали са постъпили и за деретата на Франга баир и в местността Горна трака.

Общинските съветници ще изискат справка от кметската администрация за изразходваната сума от предвидените 2 млн. лв за снегопочистване през изминалата зима. Ако има остатък, той може да бъде пренасочен за почистването на дерета.


Виж коментарите (0)

Още по темата (444):
20.06.2021 Младежи посветиха изложба на трагедията в "Аспарухово" преди 7 години
19.06.2020 6 години от потопа в "Аспарухово", отнел живота на 13 души
13.08.2019 Община Варна дава близо 1 млн.лв. за система, предупреждаваща за наводнения
19.06.2019 5 г. от трагедията в "Аспарухово"! Вижте какво показа ситуационната
експертиза
12.04.2019 Жена, загубила 8 близки при потопа в "Аспарухово", осъди Общината за над 23 000 лв.
29.08.2018 Потърпевши търсят справедливост след трагедията в "Аспарухово"
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).