Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти: "Гьолът" на Топлата вода замърсява морето и крие зарази
Автор: Екип Varna24.bg 12:24 / 11.03.2016Коментари (31)8082
Басейнът с минералната вода на Офицерския плаж замърсява морето и крие зарази за къпещите се, тъй като не се хлорира и обеззаразява с необходимите препарати, сподели за Varna24.bg д-р Елена Генова, директор на дирекция "ОЗ" към РЗИ Варна.

Този самоволно изграден преди години "басейн" е нерегламентиран от хигиенна гледна точка обект и не е обект с обществено предназначение. Тъй като той се посещава от хора с неизяснен здравен статус, и предимно от хора със здравословни проблеми, ползването му крие риск от зарази. 

Освен това често Топлата вода, както е известна на варненци, се ползва и като обществена баня, където клошари и бездомници се къпят, като ползват различни препарати. 

Именно поради тази причина е констатирано замърсяване на морската вода в района, която се замерва от май до септември от РЗИ, допълни д-р Генова.

Предвид тези обстоятелства от здравната инспекция не веднъж са давали становище, че обектът трябва да се преведе в съответствие с всички хигиенни норми, като грижа за това трябва да има неговият собственик, в случая държавата.

Трябва да се свика съвещание между Община Варна, Областна управа, Басейнова дирекция и други заинтересовани институции, които да вземат решение как да процедират с "гьола", който ползва естествените минерални водоизточници в района, допълни д-р Генова.

На този етап при тях не е постъпвала конкретна информация за закриването на обекта и разрушаването му, но според нея трябва да се помисли за изграждането на регламентиран басейн, който да се следи като показатели от здравните специалисти. 

Според д-р Генова РИОСВ трябва да вземе мерки, тъй като през района на топлата вода минава и дерето за дъждовни води, което също се влива в морето и допълнително замърсява зоната за къпане.

Топлата вода или "гьола" е любимо място на варненци от години. В него се киснат предимно възрастни хора с ревматични заболявания, но минералният източник се ползва и от хора със съмнително хигиенно и здравословно състояние.

Басейна няма охрана, нито спасители, не се контролира от лекарски екип и смъртните случаи, вследствие на сърдечни проблеми заради рязката смяна на гореща със студена морска вода, са често явление.

При един от последните случаи младо момче на 19 години намери смъртта си именно там, като коментарът на специалистите бе, че сърцето на младежа, който не бил сред редовните посетители на къпалнята, най-вероятно не е издържало.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Гьолът ли замърсява най-много морето? Нищо не оставате на бедния народ ... Вие, алчни лапачи с власт, сте по-гнусни от всяка зараза :(
+1
 
 
Глупости!Може бинякой има апетити към мястото!!!
+1
 
 
Това на снимката е моята прятелка Стоика,която от години се купе в гюловете и се радва на добро здраве.Не отнемаите на бедните малкото ъдоволствие,което е останало с тези манипулации!
0
 
 
Това е най-гнусното място край морето, неподдържано, мръсно, пари да ми дават, няма да вляза в този басейн.
+1
 
 
ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ-МАЙ НЯКОЙ ИСКА ДА ГО ЛАПНЕ И ПРАВИ ПАРИ ОТ НЕГО-ОТ КОЯ МИНЕРАЛНА ВОДА ИДВАТ ЗАРАЗИ,ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ ИЛИ ВЪТРЕ СЕ КЪПЯТ ВИРУСОНОСИТЕЛИ-Я СТИГА ПРОСТОТИИ
+1
 
 
А всичката друга зараза, която се излива в морето? Явно някой е хвърлил око на мястото...няма какво друго да е!
+1
 
 
д-р Елена Генова, моля Ви проверете колко заразни са водите които се стичат по канала /не бройте боклуците - само заразите/, защото в гьола се влива и излива минерална вода, а "заразения и мръсен" човек ако влезе в морето, морската вода по скоро ще го дезинфекцира отколкото да стане не морска. Фекалиите които се стичат в морето не са по малко и са много по опасни. АПЕТИТА КЪМ МЯСТОТО Е ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА А НЕ ГРИЖАТА ЗА МОРЕТО
Aнонимен
на 11.03.2016 г.
0
 
 
Гьолът дето си варят непраните цяла година телеса едни пенсионери
+2
 
 
Явно някой има интереси там :( Аз преди време с тази вода си ИЗЛЕКУВАХ ОКОТО (само мигах в чашка пална с тази вода), а във всички очни клиники във Варна ми препоръчваха едно и също- операция в София !!! При това и тогава там си се къпеха и киснеха хора. Не е горещият извор с лековита вода този, който замърсява морето, а каналът. Да вземат мерки за него вместо да си крият инвеститорските интереси зад такива смешки! И понеже и цигани се къпели там, дай сега да няма и болните къде да се лекуват!! Ей, че лесно ги решават проблемите нашите "доктори" (от ХЕИ ли беше) и управници! :(
+1
 
 
Ще го затворим от "хигиенна" гледна точка и скоро ще стане модерен СПА център,тъй като е твърде апетитна хапка!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: