Експерти: "Гьолът" на Топлата вода замърсява морето и крие зарази

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (31)
12:24 / 11.03.2016
8196
Басейнът с минералната вода на Офицерския плаж замърсява морето и крие зарази за къпещите се, тъй като не се хлорира и обеззаразява с необходимите препарати, сподели за Varna24.bg д-р Елена Генова, директор на дирекция "ОЗ" към РЗИ Варна.

Този самоволно изграден преди години "басейн" е нерегламентиран от хигиенна гледна точка обект и не е обект с обществено предназначение. Тъй като той се посещава от хора с неизяснен здравен статус, и предимно от хора със здравословни проблеми, ползването му крие риск от зарази. 

Освен това често Топлата вода, както е известна на варненци, се ползва и като обществена баня, където клошари и бездомници се къпят, като ползват различни препарати. 

Именно поради тази причина е констатирано замърсяване на морската вода в района, която се замерва от май до септември от РЗИ, допълни д-р Генова.

Предвид тези обстоятелства от здравната инспекция не веднъж са давали становище, че обектът трябва да се преведе в съответствие с всички хигиенни норми, като грижа за това трябва да има неговият собственик, в случая държавата.

Трябва да се свика съвещание между Община Варна, Областна управа, Басейнова дирекция и други заинтересовани институции, които да вземат решение как да процедират с "гьола", който ползва естествените минерални водоизточници в района, допълни д-р Генова.

На този етап при тях не е постъпвала конкретна информация за закриването на обекта и разрушаването му, но според нея трябва да се помисли за изграждането на регламентиран басейн, който да се следи като показатели от здравните специалисти. 

Според д-р Генова РИОСВ трябва да вземе мерки, тъй като през района на топлата вода минава и дерето за дъждовни води, което също се влива в морето и допълнително замърсява зоната за къпане.

Топлата вода или "гьола" е любимо място на варненци от години. В него се киснат предимно възрастни хора с ревматични заболявания, но минералният източник се ползва и от хора със съмнително хигиенно и здравословно състояние.

Басейна няма охрана, нито спасители, не се контролира от лекарски екип и смъртните случаи, вследствие на сърдечни проблеми заради рязката смяна на гореща със студена морска вода, са често явление.

При един от последните случаи младо момче на 19 години намери смъртта си именно там, като коментарът на специалистите бе, че сърцето на младежа, който не бил сред редовните посетители на къпалнята, най-вероятно не е издържало.

Виж коментарите (31)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).