
ЗАРЕЖДАНЕ...
Експерти: Липсата на кислород е причина за измирането на рибата в езерото | ||||||
| ||||||
При направения оглед, на площ от около 5 км в акваторията на езерото, бяха открити екземпляри от мъртва кая. Не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти. Взетата водна проба в района на Ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост. От контролираните показатели на място са отчетени: pH - 8.25, температура на водата - 26°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а в дълбочина - 0.79 мг/л. Вероятната причина за измиране на рибата в района е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото. Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите. 16.08.2016 |
За контакти:
тел.: 0888 53 26 24
novini@varna24.bg