Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти: Над 10 проекта са замразени във Варна поне до 2015 г.
Автор: Екип Varna24.bg 13:44 / 13.09.2010Коментари (0)976
© Varna24.bg
Поне 10-15 големи проекта са спрени във Варна заради кризата. Тяхното размразяване ще тръгне най-рано след 2015 г., заяви инж. Красимир Даскалов от областното представителство на Камарата на строителите в България (КСБ). Става дума за такива крупни проекти, като

многофункционалния комплекс Varna One , разположен върху парцел с площ 74 000 кв.м на мястото на бившия завод ВАМО. Там се предвижда да бъдат изградени жилищни, офисни и търговски сгради с обща разгърната застроена площ около 250 000 кв.м. Първата фаза от строителството трябваше да започне през пролетта на 2009 г. , а втората през тази година. Пак там по това време трябваше да стартира изграждането и на търговски център "Черно море парк". Друг мащабен проект, който също се наложи да бъде замразен, е на компанията "Оркид груп" за трите небостъргача над грандмол "Варна". Спряна е също реализацията на голям проект срещу "Кауфланд" във "Възраждане", на жилищен комплекс в с. Климентово на израелската "Електра" и др. Единствено на мястото на бившия завод "Родакар" скоро тръгва изграждането на хипермаркет "Баумат", веригата "Лидл" вече строи два магазина във "Владиславово" и "Възраждане" (над "Кауфланд"), като ще прави и още два във Варна. Тръгва обновяването на "Макдоналдс" до SGЕкспресбанк. Това обаче са сравнително неголеми проекти. За размразяване на крупните обекти трябва още да се чака, тъй като кризата не е отминала, твърди инж. Даскалов. По неговите думи близо 30% от строителните фирми във Варна са спрели, други 50% са ограничили до минимум дейността си, от останалите 20% само единици не са засегнати осезаемо от ударите на кризата.

Примерно, ако има пазар за продукцията ми и искам да инвестирам във фабрика, няма да се бавя и ще я построя, банката ще ми даде кредит, коментира експертът от КСБ - Варна. Ако нямам гарантиран пазар, ще чакам. Този нормален процес на кредитиране беше малко неглижиран преди кризата. Сега банките си взеха поука и повече не правят компромиси. Условия за постепенната либерализация и ускоряване на кредитирането обаче ще има поне след 2 г. , а за реализацията на големите проекти ще трябват 4-5 г., подчерта инж. Даскалов.

Европроектите в земеделието безнадеждно изостават

От близо 130 проекта, подадени по мярка 123 от оперативната програма, която усвоява Министерството на земеделието, до юли са разгледани едва 30. При сегашния капацитет на експертите във ведомството ще има да се чака поне още година и половина- две. А в същото време нормалният срок за разглеждане на всеки подаден проект е 3 месеца. Така е не само в земеделието, а при аквакултурите и др. Единствено при инфраструктурните проекти усвояването на евросредствата върви по-нормално, каза инж. Красимир Даскалов от КСБ - Варна. Така че все още няма реално покритие на големите обещания на кабинета за отприщване на потоците пари от фондовете на ЕК, категоричен е той. Според него, ако наистина има амбиция да се вкарат пари в икономиката, за да дръпне напред, крайно време е да се назначат повече експерти, които да разглеждат подадените проекти. Увеличението трябва да е в пъти, а не с някакви проценти. Ако примерно от ЕК са отпуснали средства за 5-има експерти, кабинетът трябва да назначи още 20. Орязването на административните разходи специално при тази дейност ще има пагубни последици за инвестиционния климат у нас, предупреждава инж. Даскалов.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: