Експерти: Спорите на антракс оцеляват над 70 години в почвата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:28 / 12.08.2015
1493
След огнищата на антракс във Варненско инфекциозните болести сред населението бележат много ниски нива. Това съобщи и.д. директор на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова пред "Черно море". 

В понеделник епидемиолози са проучили отново състоянието на 35-годишния фермер от с. Бозвелийско, в чието стадо умряха 2 животни. Той е в добро здраве и няма признаци на антракс, освен това инкубационният(скрит) период на заразата отдавна е отминал, обясни д-р Михайлова. 

Мъжът е отглеждал овцете сам и в случая не е имало други хора, които евентуално да пипнат заразата.

Междувременно изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните(БАХБ) д-р Дамян Илиев съобщи в интервю за столичен всекидневник, че във всички зони, където 50 години назад имало антракс, ще бъдат проведени ваксинации. Становището на етичната комисия на варненската ветеринарна колегия е, че техният колега в с. Млада Гвардия няма вина за избухналото огнище на антракс и последвалия смъртен случай. Въпреки това шефът на БАХБ е поискал от председателя на Българския ветеринарен съюз решение на централно ниво по въпроса за вината на ветеринарния лекар на селото.

Д-р Илиев обясни, че големите дъждове и сушата наистина могат да изкарат на повърхността стари спори на антракс, които живеят в почвата 60-70 и повече години. Оттам заразяването на животните става по време на хранене. При човек обаче за инфектиране се изискват много повече спори.

Както вече съобщихме, огнища на антракс избухнаха в с. Млада гвардия и с. Бозвелийско. Заразата отне живота на 53-годишен фермер и на няколко животни. Заради нелегалната преработка на част от заразеното месо транжорната в кв. "Аспарухово" бе спряна от експлоатация, а 30-ина заведения за хранене във Варна и региона бяха по спешност дезинфекцирани.

Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
29.06.2016 Транжорната, в която откриха заразено с антракс месо, иска пак да работи
08.10.2015 Продължават проверките в засегнатите от антракс райони
28.09.2015 Лекуват с антибиотици 8 контактни лица в Оброчище
27.09.2015 Втори заразен с антракс в балчишкото село Оброчище
25.09.2015 Почина жена, заразена с антракс
02.09.2015 Карантината в Млада гвардия и Бозвелийско остава
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).