Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти: Трагедията във Варна е дело на човешка грешка
Автор: Екип Varna24.bg 15:10 / 20.06.2014Коментари (25)20780
Причината за трагедията във Варна е изцяло човешка, а не природна. Това е мнението на двама експерти, до които "Капитал" се допита, след като приливна вълна отнесе къщи и имущество в квартал "Аспарухово" в крайбрежния град и отне живота на много хора.

"Основната причина за трагедията в "Аспарухово" е самоубийственото поведение на хората", заяви Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерство на околната среда и водите. Той констатира, че водосборът там идва от 221 метра надморска височина и слиза на нула. Няма нито река, нито язовир - наводнението е предизвикано само от количеството дъжд.

"Всяка река надолу по течението си става все по-широка. В Аспарухово е обратното, като основното дренажно дере с времето се е свивало. Кварталът така е застроен, че играе ролята на бараж. Река е временно или постоянно съсредоточаване на води и там не трябва да има нищо", продължава Личев.

Водата трябва да има откъде да се оттича, като при неправилното застояване на квартала, тя може да се оттича само през къщите. По думите на Личев, става въпрос за съобразяване с елементарни топографски условия, които би трябвало да са залегнали в елементарните изисквания на всеки един градоустройствен план.

"Вече ми се струва, че на много места са скрити такива мини", коментира още той.

На същото мнение е доц. Георги Корчев, директор на НИМХ-БАН. "Няма природно бедствие, има човешка немарливост", казва той.

"През последните години се наблюдава тенденция за интензивни валежи. Причината за наводненията обаче са непочистените речни корита. Деретата са превърнати в нерегламентирани сметища." Според експерта от БАН, заради интензивните дъждове през последните дни във варненска област земята е силно напоена. Валежите минават точно през тези речни корита, превърнати в сметища.

Той е категоричен, че са пратили прогноза още в сряда на отговорните власти. "Изпратихме я още в сряда до кмета, областния управител, гражданска защита и пожарната и вдигнахме предупреждение. Беше обявен "жълт" код за тези области и това се вижда и сега на картата на сайта на НИМХ."

На територията на "Аспарухово" са паднали валежни от 35 л. на кв. м, което означава, че през територията са минали около 140 млн. литра вода, обясни пред "Фокус" Олег Колев, гл. експерт "Свлачища" в община Варна. При изброените по-горе обстоятелства, тази вълна е била невъзможно да се спре.

Раздор между неработещи власти

Докато водата потопи Варна и още няколко градове, общински и държавни власти не само не успяха да работят заедно, но и се скараха публично. Премиерът Пламен Орешарски обясни през Facebook, че кметът на Варна Иван Портних не го е търсил и че той самият не могъл да се свърже с него, докато Портних обясняваше същото по телевизията. След това, Орешарски се разходи с министър Цветлин Йовчев по улиците на "Аспарухово" и обясни, че министрите са вършели работа, докато кметът се оплаквал пред медиите.

По-късно на брифинг пък, цитиран от bTV, премиерът заяви: Виждате как понякога времето прави "неприятни шеги". Вицепремиерът му Даниела Бобева не остана по-назад в неадекватните коментари след трагедията: "Може би за това трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда", каза тя пред журналисти днес.

Междувременно пресцентърът на Областна администрация Варна изпрати прессъобщение с "хронограма на събитията и обстановката", в която е записала в колко часа какъв сигнал е получила и как е реагира. И добавя, че поради технически проблеми официалната страница и служебната поща на Областна администрация Варна няма да бъдат достъпни до вторник.

Всъщност и двете власти не си свършиха работата: Общината очевидно е имала предварителна информация, че има конкретен риск, както и е трябвало да се погрижи устройствения план да не допуска подобни рискове принципно. Държавата пък от години не смята почистването на речните корита и доброто поддържане на язовирите за истински важен приоритет. До следващата трагедия.




Още по темата: общо новини по темата: 444
20.06.2021 »
19.06.2020 »
13.08.2019 »
19.06.2019 »
12.04.2019 »
29.08.2018 »
предишна страница [ 1/74 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И грешката си има имена - Ротшилд, Рокфелер, ЕС, нар. събрание и т.н.
0
 
 
Бойи наказаниее за тази страна !!! след катоо гладните ку4ета станаха много да крадят ... наказанието се тряяало от някиде да по4нее .,.. !!! докато не спрете да с кражбите и лажите измамите и не вярвате че БОГ саществува още много такив малки катаклизми ще има !!!
0
 
 
Значи, пак най-важното е кой е виновен, а не как да се реши проблема...
0
 
 
като е човешка грешка, къде бяха тези експерти преди нещастието и какво направиха за да не се случи потопа ( все пак тези данни ги имат не от сега) ? Бездействието също е престъпление!
0
 
 
Да няма да е природна грешка пхахаха
-2
 
 
Абе знаете ли сигурно пак герб е виновен, ха ха мръсна комунистическа зган
0
 
 
Не бе грешка на лимурийците е:)Хора в тази държава няма.Не го ли разбрахте.Има само шибеци
+3
 
 
Виновни сме всички,че не можем да накараме институциите в тази държава да си вършат работата за която са отговорни.Няма никакъв контрол и за това цялата тази държавна администрация паразитира и тъне в безхаберие,далавери и корупция
0
 
 
вие добре ли сте дело на марсианци е...... объркали сте се да знаете
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: