Експерти: В умерени количества виното помага срещу радиация

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (17)
17:42 / 15.03.2011
7739
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Няма никакъв смисъл като предпазна мярка срещу евентуална радиация да се пие йод, купен от аптеките. Той не само не помага, но дори вреди, блокирайки щитовидната жлеза, която губи защитните си функции. Това обясни по повод на презапасяването с йод заради авариралата атомна централа в Япония ректорът на Медицинския университет проф.д-р Анелия Клисарова, която е радиолог по специалност.

На територията на МБАЛ "Света Марина" във Варна, където е разположен PET скенерът, има гайгерови броячи на всеки 50 метра. Целта е да се регистрира всяко увеличение на гама или бета лъченията и да се предпазят работещите в отделението. Досега не сме имали случаи на установени наднормени нива, опасни за човешкото здраве, бе категорична проф. Клисарова. Според нея няма никакви основания за страх и заради поява на радиационни облаци. Едва ли е възможно те "да прелетят" 10 000 км и да застрашат страната ни, без да се разсеят, добави тя. По принцип виното - червено или бяло, съдържа антирадиационни свойства, ако се пие, разбира се, в умерени количества. Но не ми се иска да препоръчвам каквито и да е предпазни мерки, защото няма смисъл от тях, обобщи ректорът на МУ - Варна.

Равнището на радиацията във Варна и областта е в нормите, каза д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция. Нивото на естествения радиационен гама фон се измерва двукратно в рамките на денонощието. Отклонения извън нормалните му флуктуации (колебания) не са констатирани.

Източник: в. Черно море

Виж коментарите (17)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).