Експерти: Във Варна все още няма 24-часова неотложна помощ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:36 / 28.10.2016
561
Във Варна все още няма 24-часова неотложна помощ в лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ. Зачестяват проблемите и пропуските при оказването й. Това е един от изводите в отчета на Регионалната здравна инспекция за основните слабости и недостатъци на системата за извънболнична помощ за м.г. Според някои експерти разликата между неотложната и спешната помощ понякога е само 10 минути. Т.е., ако някой пациент не получи своевременно медицинска грижа, неговото състояние може да се влоши до крайна степен.

В друг извод се посочва, че организацията на дейността на общопрактикуващите лекари във Варна и областта е предимно индивидуална, с малък относителен дял на регистрираните групови практики.

Констатира се обособяване на голям брой индивидуални специализирани практики за сметка на диагностично-консултативни и медицински центрове, водещо до лоша координация и нарушаване на интегритета на лечебно- диагностичния процес.

Констатира се също деквалификация и липса на ефективна система за продължаващо обучение и контрол върху качеството на специализираната медицинска дейност.

Един от най-важните изводи е, че лечебните заведения за извънболнична помощ във Варненска област са с неравномерно териториално разпределение, което води до неравнопоставеност на населението по отношение на достъпа до здравни услуги.

Като недостатъчна и често формална се отчита осъществяваната дейност по промоцията на здравето, профилактиката и скрининга на заболяванията, диспансеризацията и други.

Недостатъчно са и специалистите по определени медицински специалности, се посочва още в доклада на РЗИ - Варна, за 2015 г.

Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).