Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти към МОН уличиха ректора на ТУ-Варна в плагиатство
Автор: Пламена Николова 10:05 / 09.11.2018Коментари (1)4388
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Според Доклад на Комисията по академична етика към Министъра на образованието и науката ректорът ТУ-Варна проф. дтн Росен Василев е обвинен в плагиатство при написването и защитата на дисертационния си труд за присъждане на научната степен "доктор на науките“ и в представените от него научни трудове за участие в конкурса за заемане на академичната длъжност "професор“, научи Varna24.bg

След задълбочена проверка на експерти става ясно, че Василев е представил като собствени трудове на свои колеги от Техническия университет - Варна и от чужди автори без съответното позоваване и цитиране.

Ето и извадки от доклада на комисията, изготвен на база проверка по сигналите на двама варненски професори за наличие на плагиатство в дисертацията на проф. Василев "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материалите за дентални импланти“, с която през 2017 г. същият придобива научната степен "доктор на науките“.

"В сигналите на професорите Ф. и М. се твърди, че почти всички глави от дисертацията на проф. В., представена за защита, както и останалите трудове, са преписани, някои на 100 %, от дисертации и статии на негови колеги от ТУ - Варна и от чужди автори. Липсват цитирания на трудовете, от които е преписвано. Преписвано е от дисертация на Т. Доврамаджиев, от статия на проф. Скулев, от книга на Уей Ша и С. Малинов, от дисертация на Ивайло Неделчев. Работите, от които е преписвано, са издадени в периода 2005 – 2015 г.

При категоричните изводи на тримата арбитри Комисията по академична етика намира, че е налице плагиатство по смисъла на параграф 1, т. 7 от ПЗР на ЗРАСРБ – проф. Р. В. е представил за собствени трудове, които изцяло или частично са написани и създадени от другиго, без позоваване или цитиране в процедура по придобиване на научната степен "доктор на техническите науки“ 2. По сигналите на проф. О. Ф. и проф. Н. М. за представяне на преписани трудове от страна на Р. В. в конкурс за заемане на академичната длъжност "Професор“, приключил през 2016 г.

В сигналите се твърди, че в конкурса за професор са представени три теоретични разработки и пет статии. Пет от представените трудове са преписвани от колеги на проф. В. в ТУ – Варна и от чужди автори. Преписвано е на 100 % от трудове на С. Стоянов и авторски колектив, от дисертации на С. Стоянов, на Т. Мечкарова и на Ивайло Неделчев. Техните трудове са за периода 2014-2015 г. Арбитрите са проф. дтн А.Ж., проф. дтн С.П. и проф. д-р инж. Ст. Н.. Становищата на тримата арбитри, определени от Комисията по академична етика отново са единодушни: в представените за конкурса публикации на Р. В. има взаимстване на текстове и приложения от произведения на други изследователи без надлежно цитиране. По-точно от общо осем публикации (3 теоретични/ монографични + 5 статии), с които Р. В. участва в конкурса, примери за подобно взаимстване или преписване са установени в пет Проф. дтн Ж. твърди, че в хабилитационния труд глави втора, трета, четвърта, пета и седма са преписани от трудове на проф. Х. Скулев, а глава шеста – от чужди автори. Пет от представените статии са преписани от дисертацията на Св. Стоянов и други чужди автори. Изводът му е еднозначен, че преписването е почти 100 % и че е налице категорично плагиатство.

Вторият арбитър – проф. дтн инж П. твърди отново категорично плагиатство: Публикация Б 38 е преписана от книга на Уей Ша и С. Малинов и статия на проф. Скулев и С. Малинов от 2005 г. Публикация А 21 е статия, преписана от дисертацията на Св. Стоянов от 2015г., статия от колектив от трима автори от 2012 г., статия от колектив от трима автори от 2013 г. Публикация Б 36 е статия, преписана от дисертацията на Св. Стоянов от 2015 г. Публикация Б 39 е статия, преписана от дисертацията на Т. Мечкарова от 2015г., статия на Т. Мечкаров от 2014 г., статия от авторски колектив от трима души от 2014 г. и от статия от авторски колектив от четирима души.

Публикация Б 40 е статия, преписана от дисертацията на Ивайло Неделчев от 2015 г. Според арбитъра налице е 100% плагиатство по смисъла на параграф 1, т. 7 от ПЗР на ЗРАСРБ. Третият арбитър – проф. д-р инж. Н. е категорична като останалите арбитри: Тя отбелязва, че в конкурса за професор са представени три монографични разработки и 5 статии извън тях. Пет от представените разработки са на чужди автори. Първата е преписана от книгата на Уей Ша и С. Малинов, вече коментирана от останалите арбитри. Втората публикация е преписана от дисертацията на С. Стоянов от 2015 г. и публикация на трима автори от 2013 г. Третата публикация е преписана от дисертацията на С. Стоянов от 2015 г. Четвъртата публикация е преписана от дисертацията на Т. Мечкарова от 2015 г. Петата публикация е преписана от дисертацията на И. Неделчев от 2015 г. От осем представени самостоятелни публикации пет са изцяло преписани от чужди автори и според арбитъра категорично е налице плагиатство по параграф 1, т. 7 от ПЗР на ЗРАСРБ.

При така констатираните факти на тримата арбитри Комисията по академична етика намира, че професор Р. В. е представил в конкурса за професор като собствени публикации редица чужди трудове, като техните автори дори не са цитирани или посочени в библиографията. С действията си той безспорно е извършил плагиатство по смисъла на § 1, т. 7 от Допълнителните разпоредби на ЗРАСРБ, според който плагиатство е представянето за собствени на трудове, които изцяло или частично са написани или създадени от другиго, без позоваване или цитиране в процедура за заемане на академична длъжност."



Още по темата: общо новини по темата: 12
05.10.2021 »
03.05.2019 »
25.02.2019 »
14.11.2018 »
09.11.2018 »
09.11.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.11.2018 г.
+1
 
 
Браво на комисията за плагиатство. Този Росен Василев е абсолютен плагиат, далавераджия и мошеник. Всички ремонти в университета ги правеше зет му, купи си 2 нови апартамента и назначи снаха си за главен счетоводител. Зам ректорката и една от шефките на личен състав са му любовници. Отврат е този Росен Василев.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: