Експерти на ВСУ привличат бъдещи криминалисти с дигитални технологии

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:36 / 27.07.2018
7739
Експерти от ВСУ "Черноризец Храбър" привличаха днес бъдещи криминалисти с увлекателни способи, използвани при обучението на студентите във висшето училище, предаде репортер на Varna24.bg

Демонстрацията на различни дигитални и традиционни техники бе в рамките на дните на технологиите и иновациите, които бяха открити на 25 юли в Младежкия дом на Варна.

Припомняме, че по време на тридневния форум бяха представени серия от иновативни бакалавърски и магистърски програми в областта на предприемачеството, кръговата икономика, цифровите технологии, дигиталния маркетинг и киберсигурността, уникалния продукт, наречен "Виж бъдещето през нашите очи“ и др. 

"Днес представихме на бъдещите кандидат студенти възможностите за обучение при нас и най-вече в нашите магистърски програми по съдебни експертизи. Дигиталните методи, които представихме са свързани с различни аспекти при разследване на престъпленията. Сред тях е съставянето на портрет на неизвестен извършител по словесно описание на очевидец. Използва се специален софтуер, който позволява да бъде установено издирваното лице. Имаме множество технически средства във връзка с откриването и изземването на веществените доказателства. Преподаватели от университета участваха в проект за разработване на методиката за 3D лазарното сканиране и използването му при разкриване на престъпления", сподели Александра Ангелова, преподавател по криминалистика във ВСУ. 

"Има голям интерес към нашата специалност, защото всеки случай в криминалистиката е различен. Основните направления на криминалистиката са дактилоскопията, която се занимава с пръстовите отпечатъци, балистиката, която се занимава с оръжията и оставените следи върху гилзите и куршумите и трасологията, която разследва оръдия на взлом при извършване на отделни престъпления, следи от стъпки от обувки и автомобилни гуми. Друго направление са биологичните обекти при тежките престъпления като убийства, изнасилвания и грабежи. Тогава се взема ДНК за установяване извършителя на престъплението. Занимаваме се с химични експертизи при наркотиците и др. В практиката сме ползвал и освен дигитални технологии и художници, които по словесен изказ на дадено лице правят портрети на извършителите. Това, което се прави в чужбина се прави и в България. Разликата е единствено в материалната база, защото там разполагат със средства. А иначе, това, което сме гледали в криминалните филми често е така, но там нещата са доста преувеличени. Нашите кадри намират основно реализация тук, като основната дейност на криминалистиката е в полицията. Моят съвет към тях е след завършване на образованието си да кандидатстват в органите на МВР, където ще намерят реализация", допълни Емил Атанасов, експерт по криминалистически експертизи и преподавател във ВСУ.

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).