Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти на ВСУ привличат бъдещи криминалисти с дигитални технологии
Автор: Пламена Николова 16:36 / 27.07.2018Коментари (0)7652
Експерти от ВСУ "Черноризец Храбър" привличаха днес бъдещи криминалисти с увлекателни способи, използвани при обучението на студентите във висшето училище, предаде репортер на Varna24.bg

Демонстрацията на различни дигитални и традиционни техники бе в рамките на дните на технологиите и иновациите, които бяха открити на 25 юли в Младежкия дом на Варна.

Припомняме, че по време на тридневния форум бяха представени серия от иновативни бакалавърски и магистърски програми в областта на предприемачеството, кръговата икономика, цифровите технологии, дигиталния маркетинг и киберсигурността, уникалния продукт, наречен "Виж бъдещето през нашите очи“ и др. 

"Днес представихме на бъдещите кандидат студенти възможностите за обучение при нас и най-вече в нашите магистърски програми по съдебни експертизи. Дигиталните методи, които представихме са свързани с различни аспекти при разследване на престъпленията. Сред тях е съставянето на портрет на неизвестен извършител по словесно описание на очевидец. Използва се специален софтуер, който позволява да бъде установено издирваното лице. Имаме множество технически средства във връзка с откриването и изземването на веществените доказателства. Преподаватели от университета участваха в проект за разработване на методиката за 3D лазарното сканиране и използването му при разкриване на престъпления", сподели Александра Ангелова, преподавател по криминалистика във ВСУ. 

"Има голям интерес към нашата специалност, защото всеки случай в криминалистиката е различен. Основните направления на криминалистиката са дактилоскопията, която се занимава с пръстовите отпечатъци, балистиката, която се занимава с оръжията и оставените следи върху гилзите и куршумите и трасологията, която разследва оръдия на взлом при извършване на отделни престъпления, следи от стъпки от обувки и автомобилни гуми. Друго направление са биологичните обекти при тежките престъпления като убийства, изнасилвания и грабежи. Тогава се взема ДНК за установяване извършителя на престъплението. Занимаваме се с химични експертизи при наркотиците и др. В практиката сме ползвал и освен дигитални технологии и художници, които по словесен изказ на дадено лице правят портрети на извършителите. Това, което се прави в чужбина се прави и в България. Разликата е единствено в материалната база, защото там разполагат със средства. А иначе, това, което сме гледали в криминалните филми често е така, но там нещата са доста преувеличени. Нашите кадри намират основно реализация тук, като основната дейност на криминалистиката е в полицията. Моят съвет към тях е след завършване на образованието си да кандидатстват в органите на МВР, където ще намерят реализация", допълни Емил Атанасов, експерт по криминалистически експертизи и преподавател във ВСУ.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: