Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти нищят във Варна мерки за овладяване на ерозията по крайбрежието
Автор: Пламена Николова 11:25 / 31.08.2017Коментари (0)1476
© Varna24.bg
Работна среща за брегоукрепването и превенцията на ерозията на крайбрежията на Адриатическо, Егейско, Средиземно и Черно море се провежда в Областна администрация във Варна. Проектът се изпълнява от Асоциацията на българските черноморски общини с подкрепата на областна администрация, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът е по програма Хермес на ЕС и е на стойност над 1,1 млн. евро.

"За първи път в България започва съвместна програма с институции от Гърция, Кипър и Унгария, която е изключително насочена към мероприятия за интегрирано управление на крайбрежната зона. Това включва брегоукрепване и противодействие на ерозията. Целта, която си поставяме да има възможност средствата по проекта, който се изработва в четирите държави, да се насочат така, че да започне реално отчитане на състоянието на нашето крайбрежие. То се явява граница заедно с Черно море на ЕС. Чрез този проект по програма Хермес се надяваме да се сложи началото и да започне цялостен анализ на крайбрежието. След това ще се търси финансиране на работните проекти. На последно място ще се търсят средства за цялостно укрепване на брега", обясни кметът на Аксаково и председател на АБЧО инж. Атанас Стоилов.

На срещата са поканени експерти и институции, които досега не са се събирали и трябва да работят по темата. 

"Проблемът винаги е бил с финансирането, тъй като това са скъпи начинания. Експертите казват, че ако се направи проект и в рамките на няколко години не се финансира, той губи смисъла си. Затова се надявам частично да започнем реализацията около една част от крайбрежието и се надявам този проект да е много ползотворен за всички черноморски общини.

На територията на Община Аксаково се намира най-голямото свлачище в България. Това е цялата територия след "Златни пясъци" до Кранево. До преди 3-4 години вече са станали 6 големи свлачища, които се обединяват. За част от територията, от Кранево до "Златни пясъци" и фара, сме получили средства от Комисията по бедствия и аварии за проучване, геодезическо заснемане и анализ. Като се направи този анализ ще кандидатстваме за средства за работния проект и след това за многото средства за реализация. Ако нямаме подкрепата на държавните институции всичко е обречено.

Искаме да се закупи апаратура, с която да се започне измерване на ерозията в една част от крайбрежието. По програма Хермес за първи път се отпускат средства за реализацията на тези проекти.", каза още Атанас Стоилов.

Програмата за транснационално сътрудничество "Балкани-Средиземно море" е една от двете програми на ЕС, в които България участва през периода 2014-2020 г. Географския обхват включва участието на три държави-членки на ЕС: Гърция, Кипър и България и две държави кандидат-членки на ЕС -Албания и Македония. 

Крайбрежната ерозия е една от силно нарастващите опасения за опазването на околната среда, пред които са изправени крайбрежните общини, утежнени от перспективата за ускорено покачване на морското равнище поради изменението на климата и натрупаните негативни ефекти от практиките на лошо управление. През последните 100 години около 70% от световните пясъчни брегове се оттеглят поради ерозия, докато в момента около 20% от бреговата линия на ЕС еластично се е разпаднала. Крайбрежната ерозия е пряко свързана с икономически загуби, дължащи се на оттеглянето на крайбрежието и загуба на земя, екологичните щети и обществените проблеми, стана ясно на срещата. 











Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: