Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания в градините и училищата

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:08 / 10.04.2019
2719
Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания в детските градини и училищата. 

На 11 април в курорта Албена ще се проведе дискусионна Кръгла маса организирана от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Българското национално сдружение по детска ендокринология и Варненско дружество по детска ендокринология. Форумът е посветен на грижата за децата с хронични заболявания в детските заведения и училищата и липсата на адекватна подзаконова нормативна уредба в тази област.   

На нея са поканени представители на МЗ, МОН, Националното сдружението на общините и пациентски организации. Гост ше бъде проф. Гун Форсандър от Швеция – автор на европейските гайдлайни за грижа за децата с диабет в училище и участник в създаване на система за грижа в Швеция. Ще бъде представен и опитът на Община Варна, която от 2019 г. е осигурила средства за обучение на медицинския персонал и изготвяне на индивидуални планове за грижа за децата с диабет и редки ендокринни заболявания. Срещата ще е възможност освен да се почерпи чуждестранен опит  и  да се обсъдят бъдещи действия за установяване на система за грижа от всички участници в процеса – лекуващите лекари, общините като работодатели на медицинските специалисти,  градините и училищата като място в което се случва тази грижа.    

В брой 98 на "Държавен вестник“ от 2016 г бе обнародвано приетото изменение и допълнение на чл. 120 от Закона за здравето, което засяга осъществяването на подпомагащи здравни грижи в здравните кабинети на детските заведения. Промените влязоха в сила  в сила на 1 януари 2017 г. Казано накратко, създаде се законова възможност в тези кабинети да се осъществяват дейности по подпомагане на процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания, назначено от лекар от лечебно заведение.  

Организацията и дейността на здравните кабинети в детските ясли, детските заведения и училища са уредени в Наредба  № 3 от 27 април 2000 г. за здравните кабинети  в детските заведения и училищата,и в Наредба  № 26 от 18 ноември 2008 г.  за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях,  издадени от министъра на здравеопазването. 

Вече над 2 години  от влизането в сила на промените в чл.120 от Закона за здравето, Министерството на здравеопазването не предприема каквито и да било действия по приемане на промени на индивидуализираните по-горе две наредби, касаещи детските ясли, градини и училища в съответствие с промяна в Закона за здравето. Става въпрос за деца с хронични заболявания, които нямат друга пречка да посещават тези заведения, освен невъзможността сами да извършат т.нар. подпомагащи медицински грижи, които иначе извършват техните родители в къщи – напр. поставяне на инжекция инсулин, смяна на памперс, катетри при децата със Спина бифида, даване на медикаменти и/или други подобни действия, които не представляват каквато и да е трудност или прекомерна грижа от страна на медицинския персонал в съответното заведение. От медицинска грижа имат нужда децата с диабет, епилепсия, хемофилия, адренална недостатъчност, различни алергии  и други заболявания

На  практика, въпреки че детските ясли, градини и училища в България са може би най-добре обезпечените откъм медицински персонал заведения в сравнение с другите страни-членки от ЕС, все още за децата с хронични заболявания, изискващи медицинска грижа е обективно невъзможно да посещават ясли и градини, а посещаващите училище деца се грижат сами за себе си, доколкото могат, без да разчитат на медицинска помощ. 

От Министерството на здравеопазването коментират, че и сега съществуващата нормативна уредба задължава медицинските специалисти в яслите, градините и училищата да полагат такива грижи. За разлика от МЗ, Министерството на образованието предприе действия и изпрати писмо до регионалните си структури – РУО, с указания да се оказва медицинска грижа. Писмото остана без особени последствия, тъй като  работодател на медицинските специалисти са общините, а не детските и учебни заведения. 

За да се промени ситуацията следва да бъде променена подзаконовата нормативна уредба, да бъдат изготвени индивидуални планове за грижа, както и да се провежда обучение на медицинския персонал.  

Считаме, че е недопустимо да продължава незаконосъобразното бездействие по отношение на болните деца. Очакваме след публична дискусия с всички участници в процеса  МЗ като отговорна за това институция  да изготви подзаконова нормативна уредба, която да уреди реда, задълженията и отговорността на медицинския персонал в детските ясли, градини и училища по отношение децата с хронични заболявания.

Това съобщават организаторите от Сдружение Асоциация Хипофиза, Сдружение за развитие на българското здравеопазване, Сдружение Докосни дъгата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).