Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания в градините и училищата
Автор: Пламена Николова 09:08 / 10.04.2019Коментари (0)2689
©
Експерти обсъждат край Варна грижата за деца с хронични заболявания в детските градини и училищата. 

На 11 април в курорта Албена ще се проведе дискусионна Кръгла маса организирана от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, Българското национално сдружение по детска ендокринология и Варненско дружество по детска ендокринология. Форумът е посветен на грижата за децата с хронични заболявания в детските заведения и училищата и липсата на адекватна подзаконова нормативна уредба в тази област.   

На нея са поканени представители на МЗ, МОН, Националното сдружението на общините и пациентски организации. Гост ше бъде проф. Гун Форсандър от Швеция – автор на европейските гайдлайни за грижа за децата с диабет в училище и участник в създаване на система за грижа в Швеция. Ще бъде представен и опитът на Община Варна, която от 2019 г. е осигурила средства за обучение на медицинския персонал и изготвяне на индивидуални планове за грижа за децата с диабет и редки ендокринни заболявания. Срещата ще е възможност освен да се почерпи чуждестранен опит  и  да се обсъдят бъдещи действия за установяване на система за грижа от всички участници в процеса – лекуващите лекари, общините като работодатели на медицинските специалисти,  градините и училищата като място в което се случва тази грижа.    

В брой 98 на "Държавен вестник“ от 2016 г бе обнародвано приетото изменение и допълнение на чл. 120 от Закона за здравето, което засяга осъществяването на подпомагащи здравни грижи в здравните кабинети на детските заведения. Промените влязоха в сила  в сила на 1 януари 2017 г. Казано накратко, създаде се законова възможност в тези кабинети да се осъществяват дейности по подпомагане на процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания, назначено от лекар от лечебно заведение.  

Организацията и дейността на здравните кабинети в детските ясли, детските заведения и училища са уредени в Наредба  № 3 от 27 април 2000 г. за здравните кабинети  в детските заведения и училищата,и в Наредба  № 26 от 18 ноември 2008 г.  за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях,  издадени от министъра на здравеопазването. 

Вече над 2 години  от влизането в сила на промените в чл.120 от Закона за здравето, Министерството на здравеопазването не предприема каквито и да било действия по приемане на промени на индивидуализираните по-горе две наредби, касаещи детските ясли, градини и училища в съответствие с промяна в Закона за здравето. Става въпрос за деца с хронични заболявания, които нямат друга пречка да посещават тези заведения, освен невъзможността сами да извършат т.нар. подпомагащи медицински грижи, които иначе извършват техните родители в къщи – напр. поставяне на инжекция инсулин, смяна на памперс, катетри при децата със Спина бифида, даване на медикаменти и/или други подобни действия, които не представляват каквато и да е трудност или прекомерна грижа от страна на медицинския персонал в съответното заведение. От медицинска грижа имат нужда децата с диабет, епилепсия, хемофилия, адренална недостатъчност, различни алергии  и други заболявания

На  практика, въпреки че детските ясли, градини и училища в България са може би най-добре обезпечените откъм медицински персонал заведения в сравнение с другите страни-членки от ЕС, все още за децата с хронични заболявания, изискващи медицинска грижа е обективно невъзможно да посещават ясли и градини, а посещаващите училище деца се грижат сами за себе си, доколкото могат, без да разчитат на медицинска помощ. 

От Министерството на здравеопазването коментират, че и сега съществуващата нормативна уредба задължава медицинските специалисти в яслите, градините и училищата да полагат такива грижи. За разлика от МЗ, Министерството на образованието предприе действия и изпрати писмо до регионалните си структури – РУО, с указания да се оказва медицинска грижа. Писмото остана без особени последствия, тъй като  работодател на медицинските специалисти са общините, а не детските и учебни заведения. 

За да се промени ситуацията следва да бъде променена подзаконовата нормативна уредба, да бъдат изготвени индивидуални планове за грижа, както и да се провежда обучение на медицинския персонал.  

Считаме, че е недопустимо да продължава незаконосъобразното бездействие по отношение на болните деца. Очакваме след публична дискусия с всички участници в процеса  МЗ като отговорна за това институция  да изготви подзаконова нормативна уредба, която да уреди реда, задълженията и отговорността на медицинския персонал в детските ясли, градини и училища по отношение децата с хронични заболявания.

Това съобщават организаторите от Сдружение Асоциация Хипофиза, Сдружение за развитие на българското здравеопазване, Сдружение Докосни дъгата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: