Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти обсъждат в кои зони във Варна ще се ограничават замърсяващите автомобили
Автор: Екип Varna24.bg 09:19 / 25.01.2022Коментари (4)2929
© БГНЕС
От началото на тази година влезе в сила законовата възможност кметовете на общини да определят зони, в които не се допускат автомобили от по-ниска екокатегория, когато има замърсяване на въздуха над нормите.

Подобни зони с ниски емисии има в редица държави в Европа като Франция, Германия, Дания, Португалия, Нидерландия и Великобритания.

Най-близо до обособяването на зони, в които да не се допускат замърсяващи автомобили е Община София. Там има изготвен проект за наредба, който обаче все още не е гласуван.

Във Варна също вече са предприети стъпки за въвеждането на мярката. В морската столица предстои сформирането на работна група, която да определи зоните с най-замърсен въздух в града. Това каза за "Радио Варна" Ивелина Илиева, началник на отдел "Опазване на околната среда" към Община Варна. В експертната работна комисия ще участват представители на КАТ, регионалната дирекция "Автомобилна администрация", РИОСВ-Варна, РЗИ, "Градски транспорт" и общинската администрация. На срещите ще присъстват и представители на районните администрации на "Одесос" и "Приморски", на чиито територии най-вероятно ще бъдат обособени подобни зони. Едва след като експертите определят зоните с най-мръсен въздух в града, ще бъдат уточнени и детайлите и организацията по въвеждането на мерките. Те ще бъдат гласувани и от общинския съвет.

Екологичната категория на автомобилите е отразена в новите екостикери, които се поставят в пунктовете за годишни технически прегледи още от лятото. Данни от пунктовете показват, че най-много от преминалите прегледи автомобили до Нова година попадат в най-ниската първа категория – т.е замърсяват най-много. Това е очаквано, предвид факта, че автопаркът в България е стар и над 30% от колите са с първоначална регистрация между 1992 и 1996 година. Възможно е да има ограничения и за превозните средства от втора и трета категория. Според Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна, възникват някои въпроси относно обособяването на зоните. Един от тях е как ще се процедира когато шофьорите живеят в зоната, в която е наложено ограничение, а също и какво ще се случва с инвалидите, чийто единствен възможен превоз са автомобилите. 

Екологът Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, приветства мерките за ограничаване на замърсяването на въздуха, но е на мнение, че тези зони трябва да бъдат постоянни, а не временни. Според него във Варна най-мръсен е въздухът в участъците, в които се образуват задръствания и трафикът е по-натоварен. Един от тях е булевард "Васил Левски", поясни Илиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.01.2022 г.
0
 
 
В целия град!Да ограничат строго всички замърсители независимо дали са дизел или бензин.И без това са твърде много допотопните трошки и бракми движещи се по улиците.
Aнонимен
на 25.01.2022 г.
0
 
 
Трябва да се забрани и на тинейджъри без възрастен придружител да шофират из улиците. Да се отнемат книжки са поредица от нарушение, много промени трябват
Aнонимен
на 25.01.2022 г.
0
 
 
Във виждам те кат Варна масов смях и един не подкрепя идеята. Нормално, всеки гледа евтиното и да бръмчи с бричките от миналия век. Всичко трябва да преминава плавно към електромобилите, това е бъдещето. Също трябва да се забранят и мощните автомобили освен за състезание във Формула 1 или Рали Дакср, в градска средс от точка А до точка Б с нормална скорост, ограничена от самият автомобил.
Aнонимен
на 25.01.2022 г.
0
 
 
Целият град! И не е въпрос колко са годишни колите, а как се поддържат. И на 3 годишни коли махат филтри.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: