Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти от имотния бранш отчитат 167% ръст при покупката на къщи във Варна и региона
Автор: Екип Varna24.bg 11:01 / 22.06.2021Коментари (0)2153
©
През първата половина на 2021 г. се наблюдава значителен ръст на продажбата и цените на имотите във Варна и региона, като нараства интересът към изграждане на еднофамилни къщи. Около това мнение се обединиха представители на имотния сектор по време на първата от серията бизнес закуски, организирани от водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в хотел "Графит“, в морската столица. Модератор на срещата бе Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

По време на работната среща Мартин Кателиев, основател на агенция "Матекс имоти", представи интересен анализ за първото шестмесечие на тази година. По негови данни се наблюдава ръст на сделките с имоти с около 60-70 %, като броят на ипотеките се увеличава с повече от 25 %, а средният кредит за ипотека е между 125 – 130 хил. лв. Наблюдава се засилен интерес от страна на клиентите към луксозни жилища с 2 и 3 спални, както и имоти ново строителство на проект. В тази връзка, гл. арх. на Варна Виктор Бузев, обърна внимание на брокерите, че когато предлагат имоти на проект трябва внимателно да проучват дали има издадено разрешително за строеж, за да не се озоват в непредвидена ситуация.

Мартин Кателиев посочи още, че цените на имотите в началото на тази година също отбелязват ръст с между  7 – 9 %. Експертите от имотния бранш очакват през втората половина на 2021г. той да се удвои и да се увеличи до 16-17%. Любопитни са данните за възрастта на купувачите – това са предимно млади хора до 35 години.

Във Варна се търсят къщи и вили, които се намират на разстояние 25-30 км от града, посочиха представителите на имотния сектор по време на първата бизнес закуска на Imoti.net, на която присъстваха близо 70 посетители. Експертите посочиха още, че руските граждани не са се изтеглили напълно от пазара на имоти във Варна. Съществува тенденция някои от тях да продават ваканционните си имоти, но интересът към градските имоти за целогодишно живеене продължава да е висок. Освен това са се появили рускоговорящи клиенти от Канада и Израел.

Борис Точевски от Национална асоциация на строителните предприемачи ( НАСП), очерта основните тенденции при новото строителство. Той посочи, че се проектират по-големи жилища, като към тях се добавят нови технологии, сред които автоматично пречистване на въздуха, филтриращи системи за питейна вода, шумоизолация между апартаментите и на пода, слънчеви колектори за осветление на общите части и др. Архитектите обръщат все по-голямо внимание и на изграждането на инфраструктурата около самите сгради. В тази връзка се проектират по-големи затворени комплекси, които разполагат с повече зелени площи.

Гл. арх. Виктор Бузев допълни, че има голям интерес към изграждане на еднофамилни къщи и към момента се реализират два проекта, всеки от които предвижда изграждането на по 70-80 фамилни къщи. Също така се забелязва по-усилено развитие на южните райони на морската столица, които предлагат възможност за повече зелени площи около жилищата.

Даниела Иванова, началник отдел “Ключови партньорства и пейрол бизнес" в Пощенска банка, представи изключително интересна статистика за развитието на имотния сектор в морската столица. Само от началото на 2021 година до сега, при покупката на къщи се наблюдава ръст от 167%, като преобладават клиенти, родени в периода 1981 - 1996г. Експертът допълни, че  82 % от кредитополучателите са семейства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: