Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експерти ще консултират Портних за архитектурните паметници на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:17 / 04.04.2014Коментари (0)930
©
15 експерта ще консултират кмета на община Варна Иван Портних по теми, свързани в опазването и съхраняването на недвижимото културно наследство на града. Това стана ясно на среща днес, по време на която бе прието да бъде създаден тематичен консултативен съвет, с председател Николай Савов - художник, и секретар Християн Облаков - юрист и изследовател на варненската архитектура.

Съставът на съвета, който ще стане факт със заповед на кмета в началото на седмицата, е предложен от Варненското историко - архитектурно дружество "Наследство", и в него влизат - арх- Владимир Попов - проектант, член на Камарата на архитектите, арх. Димитър Стефанов - председател на Съюза на архитектите в България - Варна, арх. Ирина Рачева, арх. Надя Стаматова, Милен Маринов - художник, реставратор в РИМ- Варна, проф. Владимир Иванов - художник, преподавател във ВСУ, доц. д-р арх. Красимира Вачева - преподавател във ВСУ, арх. Жечка Илиева - асистент във ВСУ, д-р Олег Бенов - историк, зав.-отдел "Нова история" към РИМ - Варна, Борислав Петров - изследовател на историята на Варна, Румен Чифликчиев - строителен техник, Александър Иванов - фотограф, Нина Локмаджиева - PR и журналист, Тони Хаджиев, Деян Делев - фотограф. В зависимост от поставените теми в заседанията на съвета ще се включват общински експерти от различни области.

Изработване на механизъм за опазване и съхраняване на сградите с архитектурна стойност, които са частна собственост, обогатяване и актуализиране на списъка с обекти, обявени за паметници на културата, естетизация на градската среда, бяха част от темите, които бяха поставени още на първата среща.

"За нас е важно Варна да върне блясъка си на град с богато историческо минало, ние носим пряка отговорност това да се случи, затова разчитаме много на вашата експертна подкрепа. Ще имате пълно съдействие от страна на администрацията по всички теми, които поставяте", каза кметът Иван Портних.

"От три години търсим решения по тези наболели за града въпроси, вярваме, че този път резултати ще има", каза Николай Савов. Той допълни, че дружеството има готовност с конкретни предложения за обогатяване, съхранение и реставрация на богатото архитектурно наследство на Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: