Експертно становище за годността на пристройка в бл.302 ще реши дали всички могат да се върнат по домовете си

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
09:07 / 11.02.2020
3597
Експертно становище за годността на пристройка в бл. 302 във "Владиславово" ще реши дали живеещите в 14 апартамента, за които бе издадена заповед, ограничаваща достъпа до тях, могат да се върнат по домовете си. Това коментира за Varna24.bg кметът на района Николай Костадинов. 

Той сподели докъде е стигнало възстановяването на най-пострадалите апартаменти във входа, където избухна взрив и последва пожар. 

"Изградени са фасадните стени, които бяха напълно унищожени от взривната вълна, монтирана е дограмата, всичко се върши по инициатива на районното кметство с отзивчивото съдействие на бизнеса от квартала. Поставени са входните врати. Ще започне изграждането на вътрешните преградни стени между двете жилища, които са най-засегнати. Трябва да се събори и една стена, която е изкривена, нужно е да се иззида наново.

Експертизите приключиха отдавна, няма нарушения по цялостната конструкция на входа. Трябва да мине обследване, което да се произнесе дали изградената пристройка, заради която беше издадена заповед на кмета за ограничаване достъпа до 14 апартамента, става или не става за експлоатация. По първоначалният оглед, който извърши комисията, не става, защото има някакви кривини, но това не е вследствие на взрива. То е вследствие, че е некачествено направена. Хората, изградили тази пристройка, имат разрешение за строеж, но не е въведено в експлоатация. От 2009 г. е последния протокол от кметството, в който е отчетено, че не е довършена въпросната пристройка и че това, което е направено, е некачествено.

Предполагам, че има семейства, които са се прибрали у дома, но това е на тяхна отговорност. Хората са били в течение на изграждането на тази пристройка, но са си мълчали дълги години. За съжаление имаше много хора, които заявиха, че искат да помогнат, но на практика се отзоваха сравнително малко доброволци за възстановяването на щетите по входа. По последната ми информация едва около 3000 лв. има събрани в сметката за пострадалите.

Искам да изкажа обаче своята признателност и благодарност към пожарникарите, които спасяваха хората в злощастната нощ. Бях свидетел на това как буквално с риск за живота си се спускаха да вадят хора от горящия вход. Благодарност искам да изразя и към фирмите, които помагат за възстановяването на входа, в това число фирма Планекс, която помага със строителните дейности, фирма "Мигмаркет“ предоставила дограмата, "МБ Дорс“, която  постави външните врати.  Предстои фирма "Елдоминвест" да дари бяла техника, климатици и бойлери за най-засегнатите апартаменти. Тези фирми направиха страхотен жест, проявиха страхотна човещина.  

Ще търсим алтернатива с решение на Общинския съвет да помогнем за възстановяване на фасада на входа. Чакаме още едно обследване, което паралелно върви с това, което направиха колегите, посочени със заповед на кмета. Трябва в следващите дни да огледат и самата пристройка, но това е само за да имаме представа от ситуацията. Правилото е, тъй като това е етажна собственост, живеещите във входа да предприемат действия след общо събрание и да изберат фирма, която да извърши обследване на тази пристройка, така че експерти да се произнесат дали е годна тя.

Направихме всичко, което е по нашите сили за хората. Помагаме на всички, които имат нужда. Има апартаменти, които се нуждаят само от едно пребоядисване и тези хора няма защо да чакат друг да свърши тази работа", коментира Николай Костадинов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (47):
20.01.2021 Година след ужасяващата трагедия във "Владиславово" делото е приключено
23.03.2020 Духовници и миряни дариха 15 хил.лв. в помощ на пострадалите от взривения блок във "Владиславово“
18.02.2020 Седем апартамента във взривения вход на бл. 302 все още са празни
18.02.2020 Близки и съседи се сбогуват с баба Ивана, третата жертва на взрива в бл. 302 във "Владиславово"
16.02.2020 Почина възрастната жена, пострадала при взрива във Варна
13.02.2020 Пожарникарите, извадили 18 души от огнения ад в бл. 302: Не сме герои, да спасяваме хора е призванието ни!
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).