Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Експертно становище за годността на пристройка в бл.302 ще реши дали всички могат да се върнат по домовете си
Автор: Пламена Николова 09:07 / 11.02.2020Коментари (0)3564
© Varna24.bg
Експертно становище за годността на пристройка в бл. 302 във "Владиславово" ще реши дали живеещите в 14 апартамента, за които бе издадена заповед, ограничаваща достъпа до тях, могат да се върнат по домовете си. Това коментира за Varna24.bg кметът на района Николай Костадинов. 

Той сподели докъде е стигнало възстановяването на най-пострадалите апартаменти във входа, където избухна взрив и последва пожар. 

"Изградени са фасадните стени, които бяха напълно унищожени от взривната вълна, монтирана е дограмата, всичко се върши по инициатива на районното кметство с отзивчивото съдействие на бизнеса от квартала. Поставени са входните врати. Ще започне изграждането на вътрешните преградни стени между двете жилища, които са най-засегнати. Трябва да се събори и една стена, която е изкривена, нужно е да се иззида наново.

Експертизите приключиха отдавна, няма нарушения по цялостната конструкция на входа. Трябва да мине обследване, което да се произнесе дали изградената пристройка, заради която беше издадена заповед на кмета за ограничаване достъпа до 14 апартамента, става или не става за експлоатация. По първоначалният оглед, който извърши комисията, не става, защото има някакви кривини, но това не е вследствие на взрива. То е вследствие, че е некачествено направена. Хората, изградили тази пристройка, имат разрешение за строеж, но не е въведено в експлоатация. От 2009 г. е последния протокол от кметството, в който е отчетено, че не е довършена въпросната пристройка и че това, което е направено, е некачествено.

Предполагам, че има семейства, които са се прибрали у дома, но това е на тяхна отговорност. Хората са били в течение на изграждането на тази пристройка, но са си мълчали дълги години. За съжаление имаше много хора, които заявиха, че искат да помогнат, но на практика се отзоваха сравнително малко доброволци за възстановяването на щетите по входа. По последната ми информация едва около 3000 лв. има събрани в сметката за пострадалите.

Искам да изкажа обаче своята признателност и благодарност към пожарникарите, които спасяваха хората в злощастната нощ. Бях свидетел на това как буквално с риск за живота си се спускаха да вадят хора от горящия вход. Благодарност искам да изразя и към фирмите, които помагат за възстановяването на входа, в това число фирма Планекс, която помага със строителните дейности, фирма "Мигмаркет“ предоставила дограмата, "МБ Дорс“, която  постави външните врати.  Предстои фирма "Елдоминвест" да дари бяла техника, климатици и бойлери за най-засегнатите апартаменти. Тези фирми направиха страхотен жест, проявиха страхотна човещина.  

Ще търсим алтернатива с решение на Общинския съвет да помогнем за възстановяване на фасада на входа. Чакаме още едно обследване, което паралелно върви с това, което направиха колегите, посочени със заповед на кмета. Трябва в следващите дни да огледат и самата пристройка, но това е само за да имаме представа от ситуацията. Правилото е, тъй като това е етажна собственост, живеещите във входа да предприемат действия след общо събрание и да изберат фирма, която да извърши обследване на тази пристройка, така че експерти да се произнесат дали е годна тя.

Направихме всичко, което е по нашите сили за хората. Помагаме на всички, които имат нужда. Има апартаменти, които се нуждаят само от едно пребоядисване и тези хора няма защо да чакат друг да свърши тази работа", коментира Николай Костадинов.



Още по темата: общо новини по темата: 47
20.01.2021 »
23.03.2020 »
18.02.2020 »
18.02.2020 »
16.02.2020 »
13.02.2020 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: