Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Екстравагантни проекти за Варна предизвикват остър дебат
Автор: Екип Varna24.bg 16:28 / 22.08.2014Коментари (1)797
©
Представете си, че по най-високите колони на Аспарухов мост се появят тераси, покрити със зеленина, а по тях са накацали малки ателиета на художници, чиито стени са прозрачни и през тях може да се наблюдава творческият процес на артистите. Или че тролейбусните стълбове в горната част на съоръжението се преместят между двете му платна, покрай перилата се оформят алеи - за пешеходци и велосипедисти. Харесват ли ви тези идеи? Мислите ли, че те са реално изпълними?

Можете ли също така да си представите, че висок комин в близост до моста се превръща в наблюдателница, пак с външни тераси? Има голяма вероятност именно от там да се разкрие най-добрата панорама към красивата (поне гледана отвисоко) "черноморска перла" - Варна.

Тези идеи не са нито конкретни проекти в ход, нито пък са смели пориви на фантазията на човек, който си няма представа кое е възможно и кое не. Техни скици вече се появиха във фейсбук, което доведе до истински дебат както за всяка една поотделно, така и по по-общата тема докъде може и трябва да стигнат експериментите с варненската градската среда.

Споделените мнения са разнопосочни и противоречиви. Едни посрещат с възторг подобни смели хрумвания, дори и само заради това, че ги има. Други пък буквално се ядосват, че дизайнери и архитекти се занимават с проекти, които са реално неизпълними, само и само за да демонстрират оригиналност.

Авторът на споменатите скици всъщност е един - арх. Борислав Игнатов. На варненци той е познат най-вече с артинсталациите от компактдискове, които вече в две поредни лета висят над входа на Морската градина във Варна. "Огледало Култура" от 2013-а и "Дигиталният облак", който сега е изложен на едно от най-оживените места в града, предизвикват смесени чувства у гражданите, туристите и както и у архитекти и дизайнери. Коментарите варират от аплодисменти за "гениалното хрумване", до пълно отрицание на "тази глупост". Арх. Игнатов е и един от водещите проектанти на новия вид на централната пешеходна зона във Варна. И тук отношението не е еднозначно, при това не само заради станалите прословути криви плочки. Модерната естетика на ръждивите цветарници, пейки и други метални елементи не допада на много варненци, особено на тези с по-консервативен вкус.

Дебатът по облика на града и по бъдещите проекти за промяната му на практика е доста широк. Той обаче засега остава по-скоро неформален, защото гражданите трудно получават право да кажат мнението си. В крайна сметка решенията за това как ще се промени видът на Варна остава в експертите. За съжаление обаче, някои от идеите, които се приветстват от тях, никак не са по вкуса на варненци, които настояват те да имат последната думата, защото са тези, които изпълват градската среда с живот и я осмислят. Ето защо възможно най-широкото обсъждане на идеите за Варна, дори и на ниво хрумване, може да донесе само полза.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 22.08.2014 г.
0
 
 
ИСКАМ ДА ЗАСЕЯ КАРТОФИ НА ПЛАЖА , И ДА ПОЛЗВАМ СУБСИДИЯ . Дали ще ми съдейства някой . Нестандартно е някак си за Варна
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Обработват тревните площи срещу кърлежи
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: