Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Елица Матеева с 26 безценни кадъра в "BACKSTAGE като на кино"
Автор: Екип Varna24.bg 17:08 / 10.03.2022Коментари (0)1221
©
Ръководителят на Киношкола "Братя Люмиер“ към ОДК-Варна, кинокритикът Елица Матеева, представя своята фото изложба "BACKSTAGE като на кино". 

Елица е дипломиран магистър от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ в областта на театрознанието и режисурата за театър, която през последните 8 години е модератор и водещ на цикъл от кинолектории в Отдел "Изкуство“ – Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ – Варна. Тя е артистичен директор на "5 и ½ скандинавски визии за култура“ – издание, посветено на скандинавското кино. Елица Матеева е автор на 3 книги за кино "Между театъра и киното“ и "Целият свят е … кино!“, и "Европейско кино за нетрадиционалисти“. Автор на кинокритика за сайта kinoto.bg.

Ето какво споделя Елица за изложбата, която ще бъде открита на 20 март в 17 часа и ще остане до 27 март 17.00 ч. в Bookstore на улица "Преслав“ 12.                   

"Пропътувах стотици километри, за да ги гледам, а снимките бяха между другото, просто шега, опитване, лично гмурване в съществото на актрисата-актьора. Не съм професионален фотограф, а и никога няма да бъда поради две извинителни причини-очарователно треперене на ръцете и влошаване на зрението. Въпреки, че съм наясно с ISO-то, с ръчния режим, с фокусното разстояние и други знакови компоненти, които определят качествата на професионалиста-фотограф, не искам да съм професионалист, ще ми е скучно, досадно. Ако ситуацията с очите се превърне в проблем, намерила съм му цаката-като в един филм с Уди Алън-неговият герой въпреки липсата на зрение засне филм-шантаво, без логика, а критиката го обяви за шедьовър. Не се нуждая да ме оценяват критици, защото съм критик по образование и следователно съм с връзки, а може и да съм вече шедьовър!

Репетицията като процес е свещенодействие, тя винаги ме е подтиквала да настръхвам и  да се радвам, ако всички заедно сме се променили след подобна среща. Благодарна съм, че някога съм била удавник в този процес, ето защо, когато започнах да размишлявам върху идеята да събера на едно място част от актрисите, които са ми подарили любов-от сцената или пък в семплата обикновеност на делничното общуване, между кафето и цигарата, някак си "просто така“, просто така се появи и заглавието на тази скромна колекция от минути "BACKSTAGE като на кино", заради една фотография с Мартина Апостолова-случайна фотография, както всичко в живота ми до тук.

А защо като на кино? Може би заради романтичната възбуда, когато се завръщам към тези моменти в гримьорните на театър "Азарян“- НДК, Театър 199, Градска художествена галерия "Борис Георгиев“- Варна. 

Да си в гримьорна с актриси от Златния клас на Крикор Азарян е опасно, но очарователно преживяване. Тук усещаш с всеки атом на тялото си пожара, силата, енергията, страстта, с която те се отнасят към словото на Валери Петров. Крия се зад закачалките или открехната врата, за да уловя в кадър Лилия Маравиля, Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова - Кокран, Стефка Янорова. Има кадри, в които съм изпитвала страх от близостта ни, а в други – там е топло, нежно, там е копнеж.

Не си спомням кога за първи път се осмелих да пиша на Ива Тодорова. Може би е било месец след гостуването й във Варна с "Приятно ми е, Ива!“

Нейната искреност и лекота от сцената ме озари в труден период, когато бях на кръстопът, а аз винаги съм на кръстопът, защото в мислите си отдавна съм напуснала мястото на обичайното ми пребиваване. После общуването се превър
©
на в част от един детски проект и така до Коледа на 2021. Най-хубавата Коледа - Коледата на колела между София и Варна и спектакъла й "Ива е онлайн“- едно от най-съкровените ми преживявания, което ме вдъхнови да направя нещо за себе си и със себе си в последната третина от битието ми тук. А то е твърде семпло: да се радвам на живота и да обичам!

В една от най-красивите септемврийски вечери в София, когато улиците нашепват мечти, прибирайки се от спектакъла "Нощта на покера“ реших, че повече не бих искала нищо да спестявам: когато съм тъжна ще бъда тъжна, а когато обичам някого-да го обичам без да изисквам, да го правя така, както живеят птичките. Точно в тази вечер пожелах да събера в кадър сюрреалистичните мигове от BACKSTAGE, в които всички сме част от магията ТЕАТЪР, но като на кино!

Подарявам ти 26 фрагмента от минутите преди спектакъла, минутите, в които актьорът е между два свята - на прага на рая.

Подаравям ти тези скромни фото опити с участието на: Касиел Ноа Ашер, Лилия Маравиля, Стефка  Янорова, Красимира Кузманова – Кокран, Ива Тодорова, Мартина Апостолова, Ели Колева, Йордан Ръсин, Теодор Каракачанов, Кристиян Негалов.

С благодарност към колегата Елвира Георгиева-худ.ръководител на школа по фотография "Позитив“- ОДК - Варна и моите ученици: Симона Николова, Радина Романова и Божана Станева. Благодаря на всички, които ми се довериха, за да ги има тези фото опити", споделя Елица.

 

Закриването на изложбата ще бъде на 27 март, когато по повод Международния ден на театъра ще има специална прожекция на филма "Приятно ни е с...Ива", дело на децата от кино школа "Братя Люмиер“ към ОДК-Варна, чийто художествен ръководител е Елица Матеева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
Великден 2024 г.
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: