Елитните квартали на Варна никнат връху свлачищни зони: Цъка ли бомба със закъснител?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
11:30 / 26.04.2023
8679
Последните години във Варна, градът заприлична на истинска строителна площадка, а новите кооперации никнат като гъби след дъжд, напомниха "Граждани на квартала". Елитни жилищни комплекси като "Бриз“, "Св. Никола“, "Траката“, "Евксиноград“, "Изгрев“, "Пчелина“ са построени в зони на активни или "задрямали“ свлачища! 

Блоковете – нерядко многоетажни, продължават да никнат като гъби след дъжд на места, където още няма канализация, а отпадните води, които се изливат в попивни ями, превръщат почвата под тях в набъбнал сюнгер. И е въпрос на време земята да се сурне като пързалка по рисковите скатове, отнасяйки прескъпите имоти към морето...

Сякаш Варна няма памет за катастрофалните свлачища, които през 1997 г. пометоха над 100 вили на "Кабакум“ и "Панорама“, превръщайки районите им в лунен пейзаж. Забрава е покрила и "бунта на земята“ от 1998 г., който разтресе "Пчелина“, принуди обитателите на 50-ина къщи панически да се евакуират и килна опасно над пътя железобетонния стълб на 110-киловолтовия далекопровод, заплашвайки да остави задълго без ток половината град.

Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).