Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емил Радев: Борбата с прането на пари изисква създаването на нов орган за надзор и координация в ЕС
Автор: Пламена Николова 18:02 / 16.06.2022Коментари (0)939
©
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и колегата му Луис Гарикано представиха своя съвместен проектодоклад за създаването на нов орган на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (AMLA). Двамата докладчици запознаха членовете на комисиите по икономически въпроси и по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент с предложението си за 199 изменения по законодателната инициатива на ЕК.

"Целта е на общоевропейско ниво да бъде създадена интегрирана система за надзор. В нейната основа ще бъде нов европейски орган, който в тясна координация и сътрудничество с надзорните органи и със звената за финансово разузнаване в ЕС ефективно да открива подозрителни дейности или трансакции", обясни Емил Радев. По думите му, за да бъде работеща, новата структура трябва да има силни правомощия, но и да разполага с достатъчно средства и административен капацитет. "Само така ще може ефикасно да изпълнява своите функции и да допринесе за преодоляването на съществуващите недостатъци в правната рамка за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в ЕС", смята българският евродепутат.

Емил Радев обърна специално внимание на механизма за обмен на информация, така че да бъде осъществявана правилна оценка на риска от изпиране на пари. "Тази оценка трябва да е базирана на хармонизирани методологии и критерии за категоризиране на присъщия и остатъчния риск, за да се гарантира, че само най-рисковите задължени субекти ще подлежат на пряк надзор на европейско равнище", изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. Като подчерта необходимостта компетентните органи да получават навременна и адекватна, но и съпоставима информация, той посочи, че се предлага разработването на образци и общи формати за докладване на потенциални и действителни съществени нарушения.

"За да се подобри сътрудничеството с националните звена за финансово разузнаване, предвиждаме задължение всяка държава-членка да има един или повече служители в новия орган", отчете още Емил Радев. Според него механизмът за координация и подкрепа на звената за финансово разузнаване е ключът за постигането на по-добри резултати при откриването на незаконни финансови потоци от трансграничен характер и осигуряването на подходящ обмен на информация с правоприлагащите органи. Предвижда се в екипите за съвместни анализи да могат да участват и Европол, и Евроджъст.

Емил Радев допълни, че се предлага и методология за определяне на вида и размера на административните санкции в зависимост от тежестта и продължителността на нарушението, ползите, извлечени от него и др. "Рационализирахме и подобрихме процеса на правна защита чрез създаването на истински орган за административен контрол - т.н. Административен борд за обжалване. Информацията за решенията относно налагане на санкции или наказания ще се публикува само след като избраният задължен субект е изчерпал процедурите за административен и съдебен контрол", обясни Емил Радев.

Другият докладчик по досието – испанският евродепутат Луис Гарикано, акцентира върху усилията да се разшири приложното поле на AMLA чрез филтри за оценка на риска и в областта на криптоактивите. Той отбеляза, че изборът на седалище на новия европейски орган също има важно значение за развитието на ефективна структура, като за това е необходимо място с висококвалифициран персонал и добра комуникационна мрежа.

В рамките на дискусията евродепутатите оцениха високо задълбочената работа по проектодоклада и това, че с него се надграждат законодателните предложения на Европейската комисия, така че надзорният орган да постига реални резултати и да отговори на новите предизвикателства в борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма в ЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: