Емил Радев: ЕК трябва да защити България от двойния стандарт при визите за САЩ

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
15:36 / 22.10.2020
1206
В отговор на двойните стандарти по отношение на визите, изисквани от САЩ за граждани на България, Кипър, Румъния и Хърватия, единственото правилно решение на ЕК е да предприеме действия, с които временно да се преустанови възможността американски граждани да влизат в Европа без визи. Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП Емил Радев по повод резолюцията на Европейския парламент относно задълженията на ЕК в областта на визовата реципрочност.

Документът бе приет с 376 гласа "за", 269 "против" и 43 "въздържал се". Той няма задължителен характер, но отправя призив към Комисията в срок до два месеца да представи правен акт за отмяна на безвизовия режим за граждани на САЩ в продължение на една година, както е установено в т.нар. механизъм за реципрочност.

"Българските граждани, както и гражданите на още три държави-членки – Кипър, Румъния и Хърватия – са единствените в ЕС, които все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза", припомни Радев. По думите му резолюцията е въпрос на солидарност между страните в ЕС. "Тя потвърждава правото на гражданите на четирите държави да пътуват безвизово до САЩ така, както го правят гражданите на останалите държави-членки", подчерта българският евродепутат.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния се поставя още от 2014 г., но все още не е намерил своето решение. В резолюцията се изтъква, че ЕК е задължена по закон да приеме делегиран акт за временно преустановяване на безвизовия режим за граждани на трети страни, които не са премахнали изискването за виза спрямо гражданите на някои държави-членки. Предвиденият за целта срок от 24 месеца от датата на публикуване на съответните нотификации е изтекъл още на 12 април 2016 г., се посочва в приетия документ. В него се отбелязва още, че забавянето и отказът да се прилага законодателството на ЕС подкопава доверието в Европейската комисия като пазител на Договорите.

При разглеждането на въпроса в пленарната зала на ЕП обаче еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон коментира, че въвеждането на визи за гражданите на САЩ би било контрапродуктивно, особено в условията на пандемия. Според нея чрез прилагания дипломатически подход се постига напредък, който приближава страните-членки до изпълнението на критериите за падане на американските визи. Въпреки позицията й евродепутатите ясно показаха с вота си, че очакват по-решителни действия. Те за втори път настояват ЕК да спазва правилата за визовата реципрочност, тъй като резолюция със същия призив бе приета и през март 2017 г.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).