Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емил Радев с интересна лекция пред студенти, свързана с изкуствен интелект
Автор: Пламена Николова 13:22 / 15.04.2021Коментари (0)1184
©
Осигуряването на общоевропейска регулаторна рамка за развитие на технологиите с изкуствен интелект е важно за развитието на вътрешния пазар, за защитата на гражданите на ЕС, както и за правната сигурност на предприятията и организациите, които разработват и внедряват такива технологии. Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Емил Радев на провелия се в Икономическия университет във Варна дискусионен форум относно перспективите и рисковете пред приложението на изкуствения интелект в различните обществени сфери. Събитието, което е част от Седмицата на правото във висшето учебно заведение, беше официално открито от ректора проф. д-р Евгени Станимиров и доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител на катедра "Правни науки“. В дискусията се включи и проф. д-р Надя Костова, зам.-ректор по научноизследователската дейност и развитие на кадрите в ИУ – Варна.

"Етиката е в центъра на дебата, който се води в ЕС относно изкуствения интелект", изтъкна Емил Радев. Той представи препоръките, включени в приетите от Европейския парламент доклади и предшестващи очакваното до дни предложение на Европейската комисия за пакет от правила. "ЕС пое ангажимент да разработи подход, ориентиран към човека, и заема особено твърда позиция по въпросите, свързани с поверителността, защитата на данните и правилата за недопускане на дискриминация", отбеляза българският евродепутат. По думите му стратегическият подход на ЕС е значително различен от този на САЩ, който е на основата на саморегулирането и се фокусира върху инициативи на частния сектор. "Различен е и от китайската стратегия, която дава приоритет на ръководен от правителството подход, със значителна координация между частния и публичния сектор", допълни Радев. Той обаче уточни, че инвестициите в изкуствен интелект в Северна Америка са 6 пъти повече. "Изпреварва ни и Азия, а при подходяща среда за развитие Европа има потенциал не само да догони, но и да заеме лидерско място", смята евродепутатът.  Той цитира доклад за европейската оценка на добавената стойност, според който общата етична рамка може да донесе на ЕС 294,9 млрд. евро допълнителен Брутен вътрешен продукт и 4,6 млн. допълнителни работни места до 2030 г.

Емил Радев изрази позицията, че ЕС трябва да се възползва от отсъствието на конкуриращ се глобален модел на управление и да спечели пълните предимства на "първия двигател“, установявайки стандартите по отношение на етичните въпроси, свързани с изкуствения интелект. Общоевропейските законодателни действия ще осигурят на индустрията в ЕС конкурентно преимущество, убеден е евродепутатът.

Той подчерта, че европейските потребители очакват еднакви права и равнище на безопасност, независимо дали даден продукт или система използва изкуствен интелект или не. Затова тези, които разработват и внедряват технологии с изкуствен интелект, вече са обект на европейското законодателство в областта на основните права. То засяга защитата на данните, неприкосновеността на личния живот, недискриминацията.

"Създавайки ясна европейска регулаторна рамка обаче не просто ще генерираме оптимални в социално, екологично и икономическо отношение резултати, но и ще подпомогнем установяването на среда на доверие към изкуствения интелект", заяви още Емил Радев. По данни на Евробарометър 88% от европейците смятат, че технологиите с изкуствен интелект изискват внимателно управление. В същото време 61% гледат положително на изкуствения интелект и роботите.

"Законодателните решения, които ще очертаят общоевропейската правна рамка в тази сфера, трябва да гарантират ефективното й прилагане, демократичен надзор и отчетност. Неизбежно е да се налагат рестрикции, за да се осигурят механизми за защита на човешките права и ценностите на ЕС, но тези рестрикции не бива да спират развитието на високотехнологичния бизнес", посочи в заключение Емил Радев, като се обяви за балансиран подход при регулацията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: