Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емил Радев във Варна: Има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и технологиите
Автор: Пламена Николова 11:28 / 06.03.2020Коментари (0)2958
© Varna24.bg
Има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и новите технологии. Това заяви във Варна евродепутатът Емил Радев минути преди старта на конференция, посветена на новата рамкова програма "Хоризонт Европа“, предаде репортер на Varna24.bg. Радев подчерта опасността от бързото въвеждане на изкуствения интелект в някой ключови сфери, без преди това правно да е регламентирано кой носи отговорност при евентуален инцидент или злополука.

"Въвеждането на автономни автомобили е едно огромно предизвикателство. Знаем, че ако стане едно пътнотранспортно произшествие с автомобил, управляван от водач, в повечето европейски държави може да предявиш иск срещу водача, срещу собственика на автомобила или производителя, ако има дефект, който е причинил произшествието. При един автономен автомобил кого ще съдим? Няма водач, фирмата изработила софтуера, при една хакерска намеса, която е блокирала управлението, не носи вина.

Ако стане една трудова злополука, причинена от робот, кой носи отговорността? Работодателя, собственика на робота, този, който е направил софтуера...Да не говорим за военната сфера, където навлизат все повече тези технологии, виждаме че САЩ, Франция и Китай се надпреварват в използването на тези технологии.

Ако дрон, който има лицево разпознаване, набележи дадената цел и изстреля ракетата без намеса на човек, кой носи отговорността? Има огромна дупка в законодателството, свързано с изкуствения интелект и новите технологии. Затова ЕС взема мерки. Видяхме, че ЕК изкара т.нар. "Бяла книга". Ние имаме множество доклади по собствена инициатива, с които искаме да направим процеса за законодателни инициативи много по-бърз, да улесним ЕК, да кажем какви са предизвикателствата.

Аз съм докладчик от ЕНП по тази тема във връзка с военните технологии, така че смятам, че ние вече изоставаме. Трябва да има регламент, много са етичните въпроси. Виждаме, че и дроновете навлизат все повече в живота, там регулацията също не е пълна. Когато говорим за изкуствен интелект трябва да знаем, че много бързо се развива този сектор и регулациите там са крайно малки. Затова трябва да бързаме. Проблемът не е само в рамките на ЕС, глобално липсва правна рамка. Виждаме и в САЩ, където в едни щати е допустимо да има автономни автомобили, в други не. Това предизвикателство пред всички държави", каза Емил Радев.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: