Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Емил Радев взе участие във форум на ЕК за дигиталното правосъдие
Автор: Екип Varna24.bg 16:40 / 12.10.2021Коментари (0)536
©
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Емил Радев взе участие в министерски форум за дигиталното правосъдие. В събитието, организирано от Европейската комисия, се включиха и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова, председателят на правната комисия в ЕП Адриан Васкес Лазара, правосъдни министри на държавите-членки и представители на високо равнище на европейски структури в сферата на правосъдието.

Пред участниците Емил Радев изказа позицията, че дигитализацията в съдебните системи протича с различни темпове в отделните държави-членки на ЕС, но трябва да продължи и на национално, и на общоевропейско ниво. "Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието също потвърждава, че все още много звена биха могли да се възползват от цифровизирането на процесите", отбеляза българският евродепутат. Според него мерките, с които ЕС насърчава дигиталната трансформация, от една страна, трябва да подкрепят правосъдните системи на национално равнище и "цифровото" сътрудничество между различните национални съдебни органи, така че да се извлече максимална полза за гражданите и предприятията. От друга страна, е важно да се подобри трансграничното съдебно сътрудничество на общоевропейско ниво. "Това означава, че са нужни още усилия за цифровизация на обществените услуги в областта на правосъдието, за използването на сигурни и висококачествени технологии за комуникация от разстояние и предаване на информация между компетентните органи, за улесняването на взаимното свързване на националните бази данни и регистри", изтъкна Радев. Той акцентира върху ролята на сигурността за постигането на целите и изрази увереност, че дигиталното правосъдие допринася за утвърждаването на обща европейска съдебна култура, базирана на върховенството на закона, основните права и взаимното доверие.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ подчерта, че независимостта и безпристрастността на съда са безспорни стълбове на всяко демократично общество, но за да защитават адекватно своите интереси по съдебен път, гражданите и бизнесът имат нужда и от достъпни съдебни процедури, които да им пестят усилия, време и разходи. "Достъпността е цел, за която трябва да работим наред с останалите фактори, допринасящи за доверието в правосъдната система: бързината, ефективността, легитимността, която предполага висока степен на прозрачност и отчетност в целия процес – от взимането на решение до съответните резултати", категоричен бе Радев, който е докладчик на ЕП по регламента за трансграничното съдебно сътрудничество при събирането на доказателства по граждански и търговски дела и по новия регламент за системата e-CODEX.

Емил Радев припомни, че извънредните обстоятелства, при които ни постави COVID пандемията, затрудниха трансграничното съдебно сътрудничество и доведоха до забавяния и пречки пред достъпа до правосъдие както за физическите лица, така и за предприятията. По думите му обаче поуките от кризата са дали нов тласък на процесите по цифровизация на правосъдните системи.

Евродепутатът потвърди ангажимента на колегите си в ЕП, споделяйки приоритетите на Комисията и Съвета, да подкрепят дигиталната трансформация на правосъдието. На фона на растящите възможности за интеграция и автоматизация на съдебните процедури и практики, за използване на изкуствен интелект и блокчейн, Емил Радев коментира, че ЕС трябва да положи повече усилия за адекватното си приспособяване към технологичните предизвикателства. "Цифровизираните процедури и електронната комуникация вече са неизменна част от ефективното функциониране на съдебната система в държавите-членки", мотивира се той.

В рамките на форума цифровият преход в правосъдието на национално ниво беше дискутиран с участието на правосъдните министри от Словения – страната, която председателства ЕС до края на годината, Германия, Естония, Италия, Испания, Литва, Латвия, Малта, Полша, Словакия, Унгария, Франция, Финландия, Холандия и Швеция. В обсъждането на общоевропейския подход и трансграничното сътрудничество се включиха и представители на високо равнище на ГД "Правосъдие“, eu-LISA, Европол, Европейската прокуратура, Евроюст, ОЛАФ, както и на Европейския надзорен орган по защита на данните, Съвета на адвокатите и адвокатските дружества на Европа, Съвета на нотариусите на ЕС, Европейската фондация на съдебните изпълнители, Хагския институт за иновации в правото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: