Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енерго-Про: Кметът на Варна е бил подведен
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 12.02.2014Коментари (2)1699
© Impact Press Group
Позиция на ЕНЕРГО-ПРО във връзка с твърдения на кмета на община Варна, Иван Портних, че компанията възпрепятства процеса на излизане на Общината на свободен пазар на електроенергия:

Компанията ЕНЕРГО-ПРО не е възпрепятствала по какъвто и да е начин процедурата за излизане на Община Варна на свободен пазар. Към момента на разпространените в публичното пространство твърдения на кмета на Варна, г-н Иван Портних, Община Варна не е изпълнила законовите изисквания за закупуване на електроенергия по свободно договорени цени, тъй като е имала непогасено задължение към настоящия си доставчик - ЕНЕРГО-ПРО Продажби. Това задължение е погасено едва днес, 11 февруари 2014 г.

Компанията ЕНЕРГО-ПРО, не само не е възпрепятствала община Варна в този процес, дори напротив - винаги е оказвала съдействие. Потвърждение на това твърдение е фактът, че към дата 24 януари 2014 г. ЕНЕРГО-Про Продажби и ЕНЕРГО-ПРО Мрежи са имали подписани договори за доставка на електрическа енергия, за достъп и за пренос на електроенергия, и удостоверение за достъп. Всички тези документи трябва да бъдат подписани от Община Варна, което до момента не е направено.

Предлагаме на Вашето внимание следната хронологията на събитията:

· На 24.09.2013 г., кметът на Варна, г-н Портних, е поискал с писмо сключване на индивидуални договори за пренос и за достъп на електрическа енергия;

· На 21 октомври 2013 г. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи изпрати писмо до Община Варна, в което е обяснено, че като краен клиент на регулиран пазар, договорните отношения на Общината с електроразпределителната компания са уредени с публично известни Общи Условия и по силата на действащия Закон за енергетиката, сключване на индивидуални договори не се допуска;

· На 22 октомври 2013 г., ЕНЕРГО-ПРО Продажби изпрати писмо до Общината, в което описа стъпките, които трябва да предприеме общинската администрация, за да изпълни законовите изисквания за закупуване на електрическа енергия на свободния пазар;

· На 13.11.2013 г. експерти от ЕНЕРГО-ПРО Продажби се срещнаха с група ръководители и експерти от Община Варна (Заместник кмет, Директор Инвестиционна политика на Общината), за да направят презентация и да отговорят на практически въпроси по процеса на регистрация и сключване на Договор за покупко-продажба по свободно договорени цени;

· На 10 януари 2014 г., ЕНЕРГО-ПРО получи първия документ, необходим за излизане на свободния пазар на Общината - официалното искане за регистриране като търговски участник на пазара на електроенергия (с изходящ № РД14000475Вн от 8 януари 2014).

За да излезе на пазара по свободно договорени цени, Община Варна трябва да изпълни три основни законови изисквания: да получи удостоверение за достъп за своите обекти, да се регистрира при мрежовия оператор (в случая - ЕНЕРГО-ПРО Мрежи) и да получи удостоверение за липса на стари задължения за обектите.

· На 23 януари 2014 г. ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД е подписало Договор за доставка на електрическа енергия от Доставчик последна инстанция и го е предало в Центъра за обслужване на клиенти (ЦОК) на компанията. Този договор трябва да бъде подписан от Община Варна, но до момента това не е направено;

· На 24 януари 2014 г. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД е подписало и предало в ЦОК Удостоверение за достъп, Договор за достъп и Договор за пренос на електрическа енергия през разпределителната мрежа. Те също трябва да бъдат подписани от Община Варна, но до момента не е направено.

· Едва днес, 11 февруари 2014 г., Община Варна е превела сумите по последните си задължения, като е изпратила в компанията платежни нареждания с днешна дата - 11 февруари 2014 г.

· Днес, без никакво забавяне, удостоверението за липса на задължение бе подписано от ЕНЕРГО-ПРО и изпратено в ЦОК, от където представителите на Община Варна могат да го получат.

Както става ясно от изложените факти, ЕНЕРГО-ПРО не е възпрепятствала по какъвто и да е начин процедурата за излизане на Община Варна на свободен пазар. Ние смятаме, че объркването се дължи на недоразумение вътре в общинската администрация, в резултат на което Кметът не е бил правилно информиран. Убедени сме, че г-н Портних ще провери фактите, свързани с подготовката на Общината за излизане на пазара по свободно договорени цени и че добрите партньорски взаимоотношения между ЕНЕРГО-ПРО и Община Варна ще продължат и в бъдеще.




Още по темата: общо новини по темата: 1
10.02.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.02.2014 г.
0
 
 
И ние сме подведени -имаме 125 лева за ток !
Aнонимен
на 12.02.2014 г.
0
 
 
за енерго-про все другите подведени. да подведени са да им плащат скъпия ток и тока на мангалите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абитуриентски балове
Академичната общност излиза на протест
Европейски избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: