Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енерго-Про: Нямаме собствен арбитраж
Автор: Екип Varna24.bg 12:40 / 05.07.2016Коментари (0)1178
©
Енерго-Про изрази несъгласие с направените от омбудсмана на Република България Мая Манолова на 4 юли изявления във връзка с арбитражни дела, страна по които е дружеството. Ето и становището по случая:

"Част от твърденията на г-жа Манолова създават погрешни внушения сред обществеността. Твърдението, че съществува много честа практика да се завеждат арбитражни дела без арбитражна клауза, в които участва Енерго-Про, не отговаря на истината. Започването на арбитражна процедура е възможно само при наличие на документално съгласие от двете спорещи страни.

Твърдението, че Енерго-Про има собствен арбитраж категорично не отговаря на истината. Арбитражните органи са независими съдебни институции, които са учредени и работят според законите на Република България. Енерго-Про не може да влияе на решенията на нито една съдебна институция в България, включително и на арбитражните съдилища. Като активно функциониращо предприятие Енерго-Про сътрудничи с различни специалисти и дружества, предоставящи юридически услуги. Но политиката на компанията да предлага на клиентите си преимуществата на облекчения арбитражен механизъм за разрешаване на спорове не е свързано и не оказва влияние върху избора на дружества, извършващи юридически консултации и услуги по конкретни въпроси.

Енерго-Про води арбитражни дела за неправомерно потребление на електрическа енергия. Това са случаите, при които електроенергията е консумирана, но не е отчетена и заплатена от клиента. Арбитражните дела са едва 6% от общия брой дела, които компанията е водила за неправомерно потребление на електрическа енергия през последните години. Останалите 94% от делата, свързани с корекция на сметки, са водени или все още се водят в гражданските съдилища.

Енерго-Про не приема твърдението, направено във връзка с разноските по дела, водени от Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби, че няма смисъл двете дружества да подават искове, за да събират своите вземания от длъжниците. Това твърдение не съответства на българското енергийно законодателство, според което Енерго-Про Мрежи и Енерго-Про Продажби са отделни лицензирани по Закона за енергетиката предприятия, чиято дейност е отделена и които предоставят на клиентите си различни услуги - разпределение и доставка на електрическа енергия. Двете дружества имат отношения с клиенти независимо едно от друго и събират напълно различни вземания от своите длъжници.

Следвайки добрите европейски практики чрез използването на арбитражна процедура, Енерго-Про дава възможност за постигане на бързо и ефективно разбирателство по спорове. Арбитражното производство значително намалява както разходите за юридически услуги, така и времето за решаване на спорове, които възникват във връзка с услугите и дейността на дружествата на свободния и регулирания пазар на електрическа енергия. На нито един клиент на Енерго-Про не е отказан свободен избор на съдебна институция в случай на спор. Нещо повече, клиентите на дружеството във всеки един случай имат възможността да изберат дали спорът да се разгледа в арбитражен съд или в общите съдилища на Република България.

Въпросът за наличието на арбитражна клауза в документите на Енерго-Про е разгледан от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през 2015 г. Комисията излезе със заключение, че наличието на арбитражна клауза и начинът, по който тя присъства в бланките, отговаря на българското законодателство. Отделно от заключението на КЕВР, изписването на арбитражната клауза в документите на компанията бе разгледано от Комисията за защита на потребителите и е съобразено с указания на Комисията, дадени на Енерго-Про през 2015 г."









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: