Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енерго-Про дръпна шалтера на ВиК "Меден кладенец"
Автор: Екип Varna24.bg 16:16 / 10.12.2018Коментари (0)2141
©
Енерго-Про преустанови електрозахранването на административната сграда на ВиК "Меден кладенец“ в град Кубрат заради неплатен дълг от над 3 милиона лева. С решение на Общинския съвет на град Кубрат, на 7 декември не бе разгледано предложението на ЕНЕРГО-ПРО, а взетото решени не спомага за постигане на споразумение. До момента споразумение не е подписано и дългът не е гарантиран от Община Кубрат. На практика местната власт в Кубрат демонстрира привидна готовност за преговори, но няма предприети адекватни мерки за погасяване на задълженията.

През миналата седмица ЕНЕРГО-ПРО предложи на Община Кубрат споразумение за разсрочване на дълга и намаление на натрупаните лихви. Очакванията са Общината, която е 100% собственик на ВиК дружеството, да стане гарант за изплащането му. ЕНЕРГО-ПРО разчита Общината да реагира до сряда, 12 декември, когато е предвидено да спре захранването на всички водоснабдителни съоръжения на ВиК "Меден кладенец“.

Действията на местната власт до момента показват липса на реална заинтересованост към крайните потребители на ВиК "Меден кладенец“. На практика социалната функция по водоснабдяването години наред се изпълнява от ЕНЕРГО-ПРО, което кредитира общинското ВиК дружество. ЕНЕРГО-ПРО счита, че е крайно време собствениците на компаниите-длъжници да поемат отговорност и да се ангажират с изплащането на задълженията, като за целта е предложило ефективно бързо решение, което Общината можеше да приеме досега. 

Крайната мярка за спирането на електрозахранването е продиктувана и от решението от 1 януари 2019 г. ВиК услугите на територията, обслужвана от Община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация "Водоснабдяване-Дунав“ Разград. Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК "Меден кладенец“ и неговите задължения ще станат несъбираеми. 

ЕНЕРГО-ПРО очаква Общината да реагира до сряда, 12 декември, когато е предвидено да спре захранването на всички водоснабдителни съоръжения на "Меден кладенец“. Община Кубрат разполага с механизми да промени ситуацията с извънредно събрание на Общинския съвет и подписване на споразумението, предложено от ЕНЕРГО-ПРО, което не ги ангажира с моментално изплащане на дълга, а им дава отсрочка от една година. Общината трябва да стане гарант за тези плащания, за да се избегне спирането на електрозахранването за всички водоснабдителни съоръжения в Община Кубрат.

Дружества от обществена значимост, които са държавна и общинска собственост, са сред най-големите длъжници на ЕНЕРГО-ПРО. Над 10 милиона лева са общите задължения за доставена електроенергия. Сред проблемните компании са и други общински и държавни дружества, с които ЕНЕРГО-ПРО води активен диалог. По всички казуси се работи активно и се търси начин за постигане на споразумения за разсрочване на задълженията и тяхното обезпечаване. ЕНЕРГО-ПРО ще продължи твърдо да отстоява позицията си в търсене на решение на проблема с натрупаните задължения, което да бъде справедливо и да не ощетява добросъвестните клиенти.

Натрупаните дългове затрудняват електроснабдителното дружество да заплаща задълженията към фонд "Сигурност на електроенергийната система“, цените за пренос и достъп до ЕСО, ДДС и други. Това затруднява нормалното функциониране и застрашава сигурността на цялата електроенергийна система.

За предприетите до момента мерки са информирани редица отговорни институции – КЕВР, Министерство на енергетиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ДАНС и други, в търсене на съдействие за решение на критичната ситуация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
Борба за влияние в Близкия Изток
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: