Енерго-Про инвестира 800 млн. долара в две нови турски водноелектрически централи

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:56 / 03.11.2020
2233
Чешката енергийна група Енерго-Про успешно премина необходимите тестове и получи разрешение да стартира експлоатацията на две новоизградени водноелектрически централи в Турция – Каракурт и Алпаслан 2. И двете електроцентрали вече са свързани към мрежата и започна търговската им експлоатация. 

Това е най-голямата чешка инвестиция в хидроенергетиката от ноември 1989 г. насам. 

Новият язовир с ВЕЦ Каракурт се намира в басейна на река Арас. В електроцентралата ще бъдат инсталирани 3 турбини на Френсис с обща инсталирана мощност 99,5 MW. Първата вече е инсталирана, докато другите два блока ще бъдат пуснати през ноември и декември. Водната площ на язовира ще бъде 14 km2, а язовирът със земно запълване с асфалтово ядро ще достигне височина 137 метра. За изграждането на язовира Енерго-Про използва 6,4 милиона кубически метра изкопана скала, което представлява 360 000 натоварени камиона. Впоследствие за асфалтовата сърцевина бяха използвани общо 30 500 кубически метра асфалтова смес. 

Още по-голям и впечатляващ нов язовир с изградения на него ВЕЦ Алпаслан 2 се намира на река Мурат. Във водноелектрическата централа ще бъдат инсталирани 4 турбини на Френсис с обща инсталирана мощност 280 MW. Монтиран е първият блок, а останалите три ще бъдат пуснати през декември и февруари. Водната площ на язовира е 55 km2. Енерго-Про започна изграждането на язовира през септември 2018 г. и го завърши в рамките на две години. Обемът на тялото на язовира е 9,05 милиона кубически метра. Строителните работи се извършваха 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, като в строителството участваха до 1900 работници. 

Общият размер на инвестицията в двете нови водноелектрически централи с язовири надхвърля 800 милиона щатски долара. 

В момента водноелектрическите централи са най-важният източник на енергия с ниски емисии и възобновяеми източници. Те доставят почти 17% от електричеството в света и около 70% от възобновяемата електроенергия. Енерго-Про е най-голямата чешка компания, инвестираща в хидроенергия от повече от 25 години. След свързването на двете нови турски електроцентрали, компанията ще експлоатира общо 38 водноелектрически централи в 4 държави по света.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).