Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Енергото ни съветва как да пестим ток от осветлението
Автор: Екип Varna24.bg 13:12 / 10.11.2016Коментари (0)902
©
С настъпването на зимата и навлизането в периода с най-къси дни и най-дълги нощи през годината се налага по-дълго време да използваме изкуствено осветление в нашите домове или работни помещения. Това неминуемо генерира разходи за ток, макар те да са несравними с тези за отопление или охлаждане. С помощта на съвременните технологии и ефективни начини на потребление всяко домакинство може да постигне по-добра осветеност на дома с по-малко разходи за електрическа енергия.

Традиционно Енерго-Про използва енергоспестяващо осветление в своите офиси и клиентски центрове в страната. Компанията предлага на Вашето внимание няколко практични съвета как да използвате осветителните тела ефективно и едновременно с това да оптимизирате сметките си за ток:

Осигурете максимален достъп до дневна слънчева светлина в стаите като поддържате прозорците чисти, а щорите и завесите - дръпнати;

От гледна точка на интериора, стените и таваните в светли тонове са за предпочитане, тъй като степента на отражение на светлината е много по-висока;

Винаги изключвайте осветлението, когато напускате стаята за повече от 10 минути;

За осветление в преходни помещения изберете такова с вградени детектори, които го включват при движение;

Мястото и мощността на осветителните тела съобразете с големината и функцията на съответната част от дома;

Регулирайте степента на осветеност в стаите според нуждите си - използвайте слабо разсеяно осветление докато гледате телевизия, например, и насочен тип осветление при работа на бюро;

Използвайте енергоспестяващи крушки, с които постигате същата и по-добра осветеност на помещенията със значително по-малък разход на електроенергия. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 W доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 W.

Крушките с нажежаема жичка са най-масовите в България, но една такава преобразува над 90 процента от консумираната електроенергия в топлина и само останалото - в светлина, част от която дори е невидима за човешкото зрение. Проста калкулация показва, че ако една 100-ватова крушка е включена по 8 часа в денонощието, тя ще изразходва 24 киловатчаса на месец.

Компактните флуоресцентни крушки (CFL; наричат се още "луминесцентни") осигуряват същото количество светлина като обикновените, но използват една четвърт от енергията. Една 13-ватова CFL лампа свети със силата на 60-ватова обикновена и издържа около 10 хиляди часа, което е поне 10 пъти повече.

По-ново поколение са светодиодните крушки (LED), които не съдържат вредни метали като живак, два пъти по-икономични са от CFL лампите и до 5 пъти по-дълготрайни. При закупуването на енергоспестяващи и LED крушки е важно да се вземе предвид обозначението за лумени върху опаковката: 450 лумена отговарят на 40 вата при конвенционалната крушка, 800 лумена = 60 вата, 1100 = 75, а 1600 = 100 вата.

С разумно и практично потребление и с минимална промяна на навиците можем да оптимизираме разходите си за електроенергия и едновременно с това да запазим уютно осветлението в дома.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: