Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Есенен фестивал събра деца в атрактивни костюми в природния парк
Автор: Екип Varna24.bg 10:23 / 10.10.2009Коментари (0)1161
© Позвънете
Детски смях, песни, танци и есенни цветове превзеха природен парк "Златни пясъци". Малчугани от 12 варненски детски градини отпразнуваха пристигането на есентта с фестивал. По-късно през деня към тях се присъединиха и ученици от 9 школа.

Форумът "Златна есен" се провежда за втора поредна година и има състезателен характер. Десетки деца показаха своя талант на сцената в природния парк. Рано сутринта те пристигнаха с автобуси, след което започна предстартова подготовка на малките певци и танцьори. Шарените костюми, кой от кой по-атрактивни мигновено приковаха вниманието на зрителите. Сред най-колоритните се наредиха няколко малки "ходещи зеленчука". Не по-малко погледи събраха и деца, облечени в костюми - кашончета в син, жълт и зелен цвят. Те представиха танц, посветен на разделното сметоизхвърляне. Малчуганите интерпретирайки визията на цветните контейнери за смет, показаха на своите родители и учители, полезността от разделянето на отпадъците и вредите за природата, когато не спазваме тези правила. Въпреки че децата се състезаваха, за всички имаше осигурени награди. Най-добрите, заели първо, второ и трето място пък получиха по-специални подаръци.

Почетни гости на фестивала бяха възпитаниците на Карин дом. Въпреки че тази година те пропуснаха участие в състезанието, също получиха награди. Хлапетата от Карин дом от своя страна пък подариха на организаторите малки вазички с цветя, които бяха изработили сами. Повечето деца, дошли на фестивала бяха възпитаници на учебни заведения носители на отличието "Зелен флаг". То се присъжда за екологично образование, застъпено в учебната програма. "Фестивалът се организира от дирекцията на природен парк "Златни пясъци" и вече можем да кажем, че е ежегоден", каза експертът от управлението на парка Йордан Костадинов. Той посочи, че форумът е получил подкрепата и на общината, в лицето на дирекция "Младежки дейности и спорт". Финансирането, макар и символично, е било осигурено от Държавната агенция по горите. То е било заложено още миналата година. "Идеята е, чрез песни и танци да популяризираме парка любовта към гората и въобще към природата", обясни Костадинов. По думите му, това е начин децата да получат добро екологично образование. "Дирекцията покани деца, които до сега не са ни посещавали", обясни експертът. Нарочно са били подбрани такива деца, за да бъде провокиран интересът им и те да започнат да ходят сред природата по-често. "Това са различни деца от тези, които по принцип идват при нас, за да покоряват екомаршрути или да получат знания за флората и фауната, посочи Костадинов. Той каза, че при първото издание на фестивала също са били поканени деца, които дотогава не са посещавали парка. След форума, децата са станали върли фенове на местността и са започнали да ходят често. Сега от дирекцията очакват да заразят с любов към природата и тези участници с фестивала. Засега в него се включват само възпитаници на учебни заведения във Варна. От управата на парка обаче се надяват да обхванат цялата област. "Единственият проблем е транспортът", поясни Костадинов. За първото издание на "Златна есен" миналата година е имало спонсори, но тази такива не са се появили. Костадинов изрази надежда следващата есен финансовата обстановка да се подобри, за да бъдат осигурени средства за транспорт за участници от други общини от региона.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Поскъпване на хранителните продукти
Земетресения в България
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: