Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Есента най-подходяща за морски ваканции
Автор: Екип Varna24.bg 11:15 / 19.09.2009Коментари (0)541
© Varna24.bg
Не лятото, а есента е най-подходящият сезон за морски ваканции. В това ще ви убеди всеки, който предпочита търпеливо да изчака летните жеги и туристическата дандания в крайбрежните ни курорти да отминат, за да стегне багаж и да се отправи към ласкавото ни Черноморие. Сега е моментът да си подарите идилична есенна почивка на море, съветва БНР. След необичайния дъждовен август, септември месец се очертава като слънчев и топъл. По това време на годината плажовете постепенно се обезлюдяват. По-спокойно е в крайморските ни курорти, които заради кризата това лято отчетоха сериозен туристически отлив, а сега, през есента са необичайно тихи. Ще останете приятно изненадани и от цените. В края на август хотелиерите намалиха още повече цените на нощувките само и само да задържат и без това оскъдната си клиентела. Така че едва ли ще срещнете проблем, ако решите да си направите „last minute" резервация за някой от морските ни комплекси. На места ще ви предложат и допълнителни екстри като безплатни спа процедури спортни занимания или екскурзии из околностите. Обикновено циганското лято у нас продължава до средата на октомври, когато мекият морски бриз отстъпва място на студените ветрове от север, способни да прогонят от брега и последните упорити летовници. Дотогава обаче ви очакват още много топли дни, изпълнени със слънце, безгрижие и шепот на вълни.

Има много начини да прекарате незабравима есенна ваканция на море. Но първото нещо, което трябва да решите, е коя дестинация да изберете - топлия Юг, който обаче е презастроен с хотели, или „дивия" Север, със запазената си природа, но с по-суров климат и хладка морска вода. Ако изберете южното ни крайбрежие, освен слънчевите бани и плажните спортове, ви очакват куп приключения.

В село Синеморец, например, ще ви предложат есенна разходка с лодка по течението на река Велека, която се вие сред девствените гори на Странджа планина. Гостите на крайморското селце се отправят и на пешеходни походи сред извивките на планината, осеяна със стари селища и останки от времето на древните траки. Събиране на гъби, къпини и боровинки, кулинарни турове и разходки с магарешка каручка са само част от атракциите, предлагани в този край. На много места по нашето Черноморие се организират панорамни круизи с яхти, които обикалят цялата ни брегова ивица и акостират на някои от най-красивите ни пристанища. По пътя ветроходните возила пускат котва и край недостъпни местности с екзотична природа. Яхтените пикници, риболовът и организираните по предварителна заявка „пиратски турнири" със сигурност ще ви заредят с положителна енергия за предстоящата зима. А ако морските дълбини неудържимо ви привличат, непременно се отбийте в южното крайбрежно градче Царево, където се организират курсове за подводно гмуркане. В Приморско пък ще ви качат на мотопланер, с който ще полетите над пенливата повърхност на Черно море.

На хората с приключенски дух препоръчваме да използват по-топлите есенни дни, за да се насочат към северния ни бряг. Там са съхранени приказно красиви кътчета на космически години от царящата навред суматоха. След живописния град Балчик характерният за нашето крайбрежие пейзаж неусетно се променя. Презастроените зони с неуместно големи хотели, обещаващи супер лукс и ВИП обслужване, са отстъпили място на малки крайморски селища с по няколко къщи за гости и кокетни летни вили, които се отдават под наем.

Още по на север - в село Тюленово ще се насладите на истинска идилия. Брегът тук е скалист и надупчен като швейцарско сирене

от дълбоки ями и тайнствени пещери. Ако отседнете в това благословено от природата местенце, ще присъствате на най- красивия изгрев, който някога сте виждали. А при повече късмет сред бистрите крайбрежни води може да съзрете и преминаващо стадо делфини. Впрочем до 60-те години на миналия век пещерите край Тюленово са били обитавани от тюлени-монаси. Днес следи от този застрашен в световен мащаб вид са запазени само в името на селцето.

На няколко километра от тук, подобно на човешка длан в морето се е „протегнала" най-източната точка на България - нос Шабла. Малкият полуостров е увенчан от най-стария действащ морски фар на Балканите превърнал се в туристическа забележителност. Есента е особено оживена в тази част на България. Това е сезонът на птиците. Тогава разположените край плажната ивица Шабленско и Дуранкулашко езеро се превръщат в сборен пункт на пернати от близки и далечни територии. Огромните ята кръжат високо в небето, за да изпълнят ритуалния си танц, преди да отлетят към топлите земи. Затова през есента тук се отбиват много любители орнитолози и запалени фотографи. Ако сте фенове на дивата природа и луксозните условия за отдих не ви блазнят, вероятно ще предпочетете да опънете палатка край морския бряг и да заживеете в хармония с вятъра и вълните. Само на 3 км от границата с Румъния се намира най-северният и може би най-живописният плаж на българското Черноморие. Тук, сред горичка от тополи и черешови дръвчета, се е сгушил малък къмпинг с дървени бунгала и обособено място за палатки и каравани, откъдето се открива незабравима гледка към губещата се в далечината пясъчна ивица.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Европейски избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: