Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ескалира напрежението около закриването на танцовите паралелки в Хуманитарната
Автор: Пламена Николова 10:26 / 06.04.2017Коментари (1)6681
Родители на деца в специалностите "Хореография" и "Модерен танц" към Хуманитарната гимназия във Варна излязоха днес пред Регионалното управление по образование във Варна, за да изразят протеста си срещу закриването на двете паралелки в училището, предаде репортер на Varna24.bg.

Те са събрали подписка, която е подкрепена от над 2000 човека, с искане да бъде променен новият Закон за училищно и предучилищно образование, според който на територията на едно населено място може да има само едно учебно заведение с подобна паралелка и в случая това е НУИ "Добри Христов".

"Не трябва да ощетяват нашите деца, те са си избрали тази специалност, те обичат да танцуват. Паралелката в 7 клас е с 28 деца, говорим за този прием, който е за 2017/2018 г. Няма да могат да продължат в 8 клас, защото се закрива. Проблемът е, че децата се насочват към Музикално училище, където няма педагози и материална база. Имат прием на танцьори, но за балет. Нямат зали и квалифицирани преподаватели. Приемът е едва за 6 деца и няма да може всички желаещи да бъдат приети. А за специалност "Хореография" и "Модерен танц" няма никаква алтернатива.", сподели майка на дете от паралелка "Хореография".

Родителите се заканиха да стигнат до президента с искането си за промяна в законодателството, която да гарантира съществуването на двете паралелки в училището, които съществуват вече 11 години. Днес родителите внесоха жалба да РУО с искане да бъде разрешено децата от прием 2017/2018 да си завършат годината, тъй като те няма къде да отидат.

Обучение специално по народни танци и модерни танци на територията на Община Варна няма, категорични са родителите. Те са категорични, че няма да спрат с протестите, докато проблемът не бъде решен.

"Ние питаме тези деца, които три години се обучават в това направление какво става с тях?", негодува Галина Рачева, председател на инициативния комитет. Дамата има дете в училището, което е пети клас в тази специалност и също ще бъде засегнато от промените.

"От 11 години съществува паралелката "Хореография" в Хуманитарна гимназия. Има изградена богата материална база с 4 зали за танци. Оборудването отговаря на всички изисквания. Има над 10 преподаватели, които са завършили висше образование с тази специалност. Цяла катедра по "Хореография" има, над 2000 са костюмите. Програмите са утвърдени. Децата се обучават в пет различни предмета по специалността. Засегнати са над 500 деца. Децата ни са носители на много награди. Това е едно обучение в човечност. Народния танц обединява хората и ни е съхранил 500 години, обединявал ни е и ни е спасил от робство. С това тълкуване на закона ликвидират нещо работещо. Имаме подкрепата от президента Радев, изискал е документи по случая. Кмета Иван Портних също изиска документи, но е факт, че той вече е подписал план-приема за следващата година, в който не фигурира нашата паралелка. Не е оправдано всяко едно правителство като дойде да променя закони и от това да страдат децата", обясни Мария Димитрова.

Родителите са категорични, че ще заведат съдебни дела и ще бранят интересите си. Предстоят и протести, докато не се върне обучението в гимназията.

"Дотолкова, доколкото съм запозната с жалбата става въпрос за искане да бъде разкрита тепърва след завършен 7 клас такава паралелка "Хореография". Това, което го е имало ще го има и сега, прием след 8 клас. Държавният план-прием за област Варна е ориентиран икономически към секторната икономика на област Варна. Приетите ученици в Област Варна ще завършат образованието си по учебния план, по  който са започнали. Завършилите ще могат да кандидатства след 8 клас. Догодина профил "Хореография" няма да бъде разкрит, защото такъв не съществува според държавния план-прием. Националното училище е към Министерство на културата и в профила му има професия "Танцор" с направления различни. Отделно е балетист и танцьор. Вашите деца ще продължат образованието си, като след 7 клас могат да кандидатстват където решите във всички училища на територията на републиката, обясни пред протестиращите началника на РУО Венцислава Генова.




Още по темата: общо новини по темата: 5
02.05.2017 »
12.04.2017 »
11.04.2017 »
22.03.2017 »
22.03.2017 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.04.2017 г.
0
 
 
Браво на тези родители! Единственото лошо, което виждам е, че си говорим за прием прием 2017/2018 г. Ако всичко е наред и този прием бъде позволен - за децата, които учат в момента това е много добре. Но какво се случва следващата година? Борба отново? Или подлия на руо ще сработи ?! Не констатирам! Питам!?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: