Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Етичен кодекс задължава чиновниците в община Варна да ни посрещат с усмивка
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 07.04.2016Коментари (0)903
© Varna24.bg
При изпълнение на служебните си задължения общинските служители трябва да се отнасят любезно и възпитано. Да противодействат на корупционни прояви и недопускат поставяне във финансова зависимост. Това са само част от изискванията, заложени в Етичния кодекс за поведението на около 500-те служители в община Варна, предаде Дарик.

Правилникът е в сила от 2012 г. и е утвърден от тогавашния кмет Кирил Йорданов. Изработен е по проект по ОПАК, като заменя предишния Етичен кодекс, действал от 2008 г. Всеки новопостъпил в администрацията се запознава с документа, което се удостоверява с подпис в специална декларация, обясни за Дарик секретарят на Община Варна Нора Момчева, която организира и отговаря за дейността на администрацията.

Целта на кодекса е да повиши общественото доверие в професионализма и морала на служителите, както и да издигне престижа на Община Варна.

Правилникът се състои от 30 члена. Един от тях гласи, че при обслужване на граждани общинският служител не трябва да провокира с поведението си конфликтни ситуации, а при възникването им да се стреми да ги преустанови.

Недопустими са всякакви форми на злоупотреба със служебни правомощия, като например отправяне на заплахи за извършване на проверка или налагане на санкции, оказване на психологически натиск или физическо насилие, се посочва още в кодекса. Спазването на работното време е също задължение на трудещите се във високата сграда на бул."Осми приморски полк" 43.

В работата си те са длъжни да спазват принципите на законност, лоялност, честност, зачитане на личността и отчетност, се посочва още в правилника. Спазването на работното време е също задължение на трудещите се във високата сграда на "Осми приморски полк" 43.

Санкционира се и неспазването на служебната йерархия. Служителят не трябва да укрива, поправя, поврежда или унищожава постъпили документи на граждани или фирми. Забранено е използването на служебни автомобили за други цели освен служебните, както и превозването с тях на лица, които нямат служебна работа.

В Етичния кодекс е заложено и спазване на благоприличие и делови вид, съответстващи на служебното положение и на институцията. Въпреки че няма отбелязан дрескод, има дрехи, които не се толерират.

"При необходимост деликатно се внасят корекции в поведението и начина на обличане. Имало е такива случаи. Деликатен момент е, тъй като няма общоприети правила", отбеляза Момчева. И посочи неподходящите дрехи - потник и къси панталони не са подходящи за господата, а за дамите - много късите поли, твърде отворените дрехи и прекалено пищните аксесоари.

За последната година няма санкционирани за неспазване на Етичния кодекс, разкри още секретарят на общината. Сигнали обаче има, макар и малко на брой.

Общинският служител придобива и управлява имуществото си по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното му положение. А след напускане на администрацията не трябва да злоупотребява с информацията, която му е станала известна, пише още в правилника.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: