Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Етнографски комплекс "Стара Варна" ще се "роди" на Крайбрежната алея
Автор: Пламена Николова 09:39 / 05.07.2017Коментари (20)22410
Уникален етнографски комплекс ще се "роди" на Крайбрежната алея във Варна, научи Varna24.bg.

Това ще се случи щом приключи изграждането на инфраструктурата по Алея първа, съобщи преди време Изпълнителният директор на Холдинг Варна Ивелина Шабан.

Инвестиционният проект "Алея първа" предвижда цялостно и устойчиво решение за благоустрояване, рехабилитация и формиране на нов облик на крайбрежната зона на гр. Варна, чрез изграждане на комплекс от обекти, предоставящи широк кръг обществени услуги, свързани с квалификация и обучение на кадри, информационни услуги, развитие на културни и творчески индустрии, развлечение, рекреация и места за отдих.

Проектът запазва основния принцип на екологично равновесие и акваторията, парковата растителност, плажната ивица и намаляване на негативното екологично влияние чрез изграждане на съответната инфраструктура.

Цялостната архитектурна визия е повлияна от архитектурата на старите средиземноморски градове и съществуващите сгради-паметници на културата в град Варна. След проучване на архитектурните особености и характерните опорни точки във визията на Стара Варна, ще бъде изграден облика на един от символите на града - Крайбрежната алея. Сградите са с ниска етажност и многопластова архитектурна композиция. Спецификата на стръмния терен, който по цялото си протежение граничи с Морската градина, позволява сградите по алеята да са опрени в ската, като не надвишават височината му. По този начин се осигурява, както укрепването му, така и постигането на непрекъснат визуален контакт с морската панорама.

Етнографски комплекс "Стара Варна" е част от проекта "Алея първа" и ще бъде реализиран върху площ от 12 087 кв.м. Той включва изграждането на 9 сгради с РЗП от 14 993 кв.м., предоставящи услуги от обществена значимост, както и цялостното изграждане на елементите на техническата и социална инфраструктура.

С изграждането на комплекса, инвеститорът ще извърши цялостна рехабилитация на част от Крайбрежната алея в съставна зона 5 на "Стария градски плаж". 

Заложеният в проекта за изграждане и управление комплекс от 9 нови сгради ще бъде специализиран в предоставянето на учебни, културни, развлекателни и здравни услуги, места за отдих. Ще бъдат извършени брегоукрепителни мероприятия и изграждане елементи от техническата и транспортната инфраструктура. Тези дейности изискват създаване на пряка заетост от 100 работни места и косвена заетост в рамките на 200 - 500 бр. работни места по време на извършването на строителните дейности по проекта. 

Предвижда се осъществяване на програми по обучение, квалификация и преквалификация на персонала за постигане на по-високи показатели па адаптивност и производителност на човешкия капитал.
За осъществяването на Комплекс "Стара Варна" по проект "Алея Първа" се изисква поетапното изграждане на няколко съоръжения. Първата стъпка е създаването на Инжинерна инфраструктура-електрификация на района, водопроводна и канализационна мрежа и комуникационно-транспортно обслужване. 

Предвидено е изграждане на трафопост, с капацитет от 630kVA, който ще се захранва от подстанции "Варна - юг" и "Чайка". Ще се извърши цялостно водоснабдяване на района, както и изграждане на разделна канализация за битови и за дъждовни води. 

За да бъде безпрепятствена по-нататъшната реализация на проекта, както и да не се нарушава комфорта на гражданите през активният туристически сезон, ще бъде осигурен удобен транспортен и пешеходен достъп до зоната. На разположение на всички, ще има велоалеи по цялата дължина на крайбрежната алея.

Следваща стъпка по осъществаване на комплекс "Стара Варна" е изграждането на Информационен център за административно обслужване на прилежащите обекти в комплекса, както и предоставянето на информационни услуги за населението и гостите. РЗП на предвиденият Информационният център е 825 кв.м.

Третият обект, който ще намери мястото си в комплекса е Център за обучение, квалификация и преквалификация. Той кореспондира с нарастващите нужди от реализиране на програми за повишаване уменията и знанията, съгласно приоритетите на Европейския съюз за обучение и развитие на хората в активна възраст.

Центърът за обучение предоставя отлична база и условия за обединяване и синхронизиране на сътрудничеството между държавните институции, бизнеса и образователния сектор при съгласуване и провеждане на обучения с цел осигуряване на качествено образование, ефективни практики и стажове съобразно нуждите на пазара на труда.
Предвидената РЗП на сградата е 5004.9 кв.м и включва зали за теоретична подготовка, зали за практическо обучение, интернет зали, зали за презентация, рецепция, 2 ресторанта и лоби-бар.

Не на последно място по значение, в комплекс "Стара Варна" са 5 сгради с обществено обслужваща функция за отдих и развлечение. Те са с идентично фунцкионално разпределение и в тях ще бъдат разположени 38 ателиета, които ще бъдат в услуга на сектора за изкуството и културата. 

В комплекс "Стара Варна" ще има още 9 заведения за обществено хранене от различен тип - ресторанти, бистра, барове, сладкарници, и 8 търговски обекта. Разгърнатата им застроена площ е 9086.4кв.м Пространствата между сградите ще бъдат рехабилитирани като площадки и зони за отдих. Разбира се, предвижда се изграждане на открити и закрити пространства за паркиране.

Предвидените обекти са с одобрени проекти и издадени разрешения за строеж.

 




Още по темата: общо новини по темата: 78
20.07.2022 »
15.07.2022 »
13.07.2022 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
12.07.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 06.07.2017 г.
0
 
 
Ами нека, хубав проект, добре изглежда, по-добре ще стане от досега. То е ясно че българина на всичко е контра, ама в крайна сметка сме си курортен град.
0
 
 
Да излезе евтино че да може бързо да възвърнат инвестициитерџ?Ђ
Aнонимен
на 05.07.2017 г.
0
 
 
Откакто се осъществи корупционната сделка, която отдели крайбрежната алея от Морската градина, Морската вече не граничи с морето. Варна загуби богатствата и автентичността си, а имотите на варненци постепенно губят от стойността си. Институциите не работят и на никой не му пука, че ще си загубим плажа. Вие бихте ли направили бизнес или инвестирали в град, който няма адекватно планиране и визия, в който всичко се прави на парче, за да печелят едни, за сметка на всички останали и където се паркира по тротоарите и се газят коли и пешеходци в парковете? Варна е безперспективен град.
Aнонимен
на 05.07.2017 г.
0
 
 
Искам да обърна внимание на коментарите от типа "Идеята е хубава" или "На мен ми харесва". Варненци загубват окончателно малкото, което притежават от крайбрежието си. Заедно със застрояването в Морската градина, откакто съществува този проект, тя вече не граничи с морето. Това неминуемо дава отражение върху реалната стойност на имотите им. Вие бихте ли инвестирали, направили бизнес или купили имот в град, който няма адекватна инфраструктура и паркове, където се движат автомобили и няма място къде да си сложиш хавлията на плажа? Варна е безперспективен град.
Aнонимен
на 05.07.2017 г.
-1
 
 
От групировката нищо добро не сме видели, няма и да видим. Понеже общината им изсипа златен дъжд за стадион Варна/Гагарин, който те така и не построиха, явно са им останали пари за бетониране на крайбрежната ивица. Айде няма нужда! Знаем ги техните сгради "с обществено предназначение", те и досега си "функционират" в Морската градина!
Aнонимен
на 05.07.2017 г.
0
 
 
Сега като е дупка там, сякаш е по-добре а?
Aнонимен
на 05.07.2017 г.
0
 
 
Това е проект на вече 8 години не е мръднал. Не знам защо чак сега се сещате за него
0
 
 
Мястото на центрове за обучение и квалификация не е на брега на морето! Ще бъдат сгради с обществена значимост толкова, колкото и всички хотели и къщи, с които бетонираха цялата Морска градина!
0
 
 
ЩЕ ЗАСТРОЯТ ЗА БЕЗ ПАРИ АЛЕЯТА.ТОВА НЕ Е МЯСТО ЗА УЧЕБНИ ЦЕНТРОВЕ .КОЙ ПИТА ВАРНЕНЦИ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: