Ето как изглежда от птичи поглед замърсяването на варненския залив

Автор: Пламена Николова
Коментари (34)
10:53 / 20.05.2020
14204
Кадър от птичи поглед показва мащабите на замърсяването на варненския залив след еко катастрофата заради спукания подводен тръбопровод, видя Varna24.bg.

Снимката бе публикувана от Varna Drone, а ситуацията е запечатана към 17 май 2020 г. 

Както медията ни информира, заради мащабната авария Варненското езеро потъна във фекалии, а след това замърсяването се разпространи към морето край Аспарухово, а по непотвърдена информация и към централните варненски плажове. 

Прокуратурата във Варна започна проверка за причините, довели до еко катастрофата, а окръжният прокурор Красимир Конов съобщи, че ще бъде търсена и персонална отговорност за замърсяването. 

Припомняме и информацията, предоставена от Община Варна в края на април по повод на замърсяването :

"Информация за възникнал дефект на транспортиращ водопровод е подадена в Община Варна от "Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД на 20.08.2019 г. , 

Този водопровод е елемент от строеж "Трансформация на ПСОВ Аспарухово в помпена станция и транспортиращ тръбопровод, трафопост БКТП0400 /20/04 KV, изпълнен по проект ИСПА, мярка 2002/BG/16/PE016 "Интегриран проект за водния цикъл на гр. Варна“.

Той е изграден от фирма SFELINOS S.A. през 2011 година, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите.

Обектът е бил въведен в експлоатация с разрешение за ползване на 06.12.2011 г., с гаранционен срок от осем години. Съоръжението е било предадено на "ВиК- Варна“, което от своя страна го предоставя на Община Варна през 2012 г. След получаване на сигнала със заповед на кмета на Община Варна бе създадена комисия с експерти от РИОСВ, ВиК Варна и Община Варна за извършване на проверка, като такава е направена на 26.09.2019 г.

Успоредно с това бе изискана информация за обекта от МОСВ, като възложител на обществената поръчка, реализирал строителството и разплащането. След получаване на необходимата информация бе изпратено писмо до фирмата-изпълнител SFELINOS S.A., за предприемане на спешни мерки по отстраняване на дефекта, възникнал в рамките на гаранционния срок. В писмото бе посочено изрично, че при непредприемане на действия, покриването на разходите за отстраняване на дефекта ще бъдат от изискани от фирмата по съдебен ред.

От страна на "Водоснабдяване и канализация Варна“ ООД са направени подводни огледи и обследване със сонар; Изработен е проект за "Ремонт на напорен тръбопровод ф500 за отпадъчни води, находящ се под дъното на Варненско езеро“ част "Технологична“ към обект "Трансформация на ПСОВ-Аспарухово в помпена станция и транспортиращ тръбопровод, трафопост БКТП0400/20/0.4KV, изпълнен по проект ИСПА мярка 2002/ВС/16/Р/РЕ/016 "Интегриран проект за водния цикъл на гр. Варна;

От страна на Община Варна бе отправено искане за осигуряване на финансиране от МРРБ; Подготвени са процедурите за избор на изпълнител за СМР и строителен надзор. Изпълнителят на СМР ще бъде избран съгласно условията на рамково споразумение №РД17010103ВН/25.05.2017г. за "Строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация и текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна.

Отправеното искане към МРРБ е за 1,300,000.00 лева с ДДС. Община Варна е уведомила изпълнителя на строежа - фирма SFELINOS S.A, за възникналия дефект и необходимостта от спешно предприемане на действия по отстраняването му в рамките на гаранционния срок на обекта, който, съгласно условията на договора с МОСВ, е до 06.12.2019 г.

Тъй като фирмата не предприе необходимите действия, след сключване на договора за ремонта и установяване на окончателната стойност, Община Варна ще си потърси правата по съдебен ред за възстановяване на разходите за ремонта", се посочваше в съобщението, изпратено до медията ни в края на април.

Вчера стана ясно, че дейностите по ремонта на дефектиралата част на транспортиращия тръбопровод във Варненското езеро се движат по график. До момента е разкрита фланшова връзка 6, почистени и демонтирани са крепежните елементи, съобщиха от фирмата-изпълнител "Хидроремонт-ИГ" ООД.

Разработена е технология за изваждане на освободената част от тръбопровода, подготвя се техниката за повдигането й от дъното. След съгласувателни процедури с ИА "Морска администрация", утре ще се премине към практическото изваждане на първата част от авариралия тръбопровода. 

Обектът е бил изграден от фирма SFELINOS S.A. през 2011 година, съгласно договор с Министерството на околната среда и водите. Обектът е бил въведен в експлоатация с разрешение за ползване на 06.12.2011 г.

Ако замърсяването в морето на Варна не бъде овладяно по най-бързия начин, едва ли туристическият бранш в морската столица може да разчита на добра реклама за варненското крайбрежие и привличане на туристи както от страната, така и от чужбина.

Виж коментарите (34)

Още по темата (57):
18.01.2024 Съдът насрочи разпоредително заседание по делото за замърсяването на Варненското езеро
04.12.2023 Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието
04.12.2023 Повдигнаха обвинение на Портних: До 10 години затвор грозят бившия кмет заради замърсяването на Варненското езеро
22.11.2023 Кметът Благомир Коцев се захваща с тръбата във Варненското езеро
15.04.2022 Иван Портних: Промяната за Варна е спряното развитие на града
15.04.2022 Портних за обвинението: Нито съм избирал изпълнител, нито съм строил, защото тогава не съм се занимавал с политика 
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).