Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ето как наказаха варненска иманярка. Справедливо ли е?
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 16.06.2017Коментари (0)2049
© Varna24.bg
Предадената на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна 49-годишна Иванка Иванова за държане на колекция от артефакти от античността и Средновековието, поиска днес по време на съдебното заседание във Варненския окръжен съд да сключи споразумение. Съдът й определи общо наказание по двете обвинения в размер на 2, 6 год. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лева. В полза на държавата се отнемат и 2760 медни и сребърни монети и други артефакти, които са били открити при претърсванията на имоти, обитавани от подсъдимата.

Дейността на Иванова, която е една от най-известните иманяри не само във Варна, влязла в полезрението на полицията през юли 2015 г. По сигнал, че съхранява огромно количество артефакти на два адреса, които не били регистрирани и идентифицирани по Закона за културното наследство, полицията претърсила дома й във Варна и къща в село Долище, собственост на майката на безследно изчезналия й съпруг. Той също бил "име" в иманярските среди, с което се свързва и изчезването му на 11 септември 2006 г.

По неотложност били извършени претърсвания на адресите и в тайници в пода полицията открила и иззела значителни количества артефакти - медни и сребърни монети, датирани основно през Османизма, както и антични амфори, медицински инструменти, върхове на стрели от I - IV век преди Христа. Според назначените експертизи иззетите артефакти представлявали систематични колекции медни и сребърни монети от управлението на различни турски султани, които са събирани от човек с изключителни познания за Османската империя. В обвинителния акт от 57 страници откритите в тайници артефакти са описани на повече от 30 листа. 

Освен културно-историческите ценности на двата адреса, обитавани от подсъдимата Иванка Иванова, известна в иманярските среди с прякора Иванка Черната, са намерени и пет самоделни металотърсача и системи, предназначени за дълбочинно търсене на метални предмети, по които са открити доказателства за иманярска дейност. 

Споразумението е със сила на присъда и не подлежи на обжалване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: