Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ето как ще превръщат Варна в "зелен град"
Автор: Екип Varna24.bg 16:36 / 24.02.2014Коментари (5)3481
©
Код "зелено" за Варна даде кметът на морската столица Иван Портних, след като обяви две важни за града инициативи - активна работа по доскоро потъналите в забрава паркоустройствени планове на парковете в Аспарухово и Владиславово.

Аспаруховият парк е второто зелено лице на Варна откъм морето - след Морската градина, затова облагородяването и развитието на тази зона е от изключително важно значение за града, обяви кметът. Той разказа, че главният архитект на района Виктор Бузев открил паркоустройствен проект за зоната от 2003 г., приет на ЕСУТ и в последствие забравен.

"Към днешна дата, с влизането на общия устройствен план в сила, с много малко стъпки този ПУП може да бъде използван, за да стартира паркоустройството на тази зона", каза кметът. "Това ще бъде една добра придобивка не само за хората от Аспарухово, но и за всички варнеци - ще има чудесна паркова среда, с възможност за представяне на Аспаруховия вал - един исторически обект, който със сигурност ще привлича туристите. ПУП-ът ще реши и друг наболял за района проблем - рибарското селище, което може да бъде превърнато в атрактивен комплекс", допълни Иван Портних. Подробностите по бъдещата визия на селището ще бъде обсъдена с рибарите.

"Процедурата по този план е правена преди 10 години, сега трябва само да го актуализираме -нужна е екологична оценка от РИОСВ-Варна, след това представяне пред ЕСУТ и общинския съвет", обясни главният архитект на общината Петър Йорданов.

Паркоустройствен план бил открит и за район "Владислав Варненчик". "Този парк също е наш приоритет, затова вече сме възложили изготвянето на количествено стойностни сметки за неговото облагородяване", каза Иван Портних. Не е забравен и район "Младост" - във Възраждане са предвидени да бъдат обособени две паркови зони. Кметът припомни, че вече е даден старт и на изработването на паркоустройствен план за Морската градина, като в момента върви процедура по избор на изпълнител.

"Това са важни стъпки за превръщането на Варна в зелен град. Съчетанието на екологична среда и условия за представяне на богатото ни културно-историческо наследство са прекрасна възможност за привличане на туристи, а оттам и за генериране на приходи за малкия и среден бизнес", каза кметът.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Koora Nikolova
премахни филтъра

0
 
 
Знаем ги тия облагородявания...Оставете парк Аспаръхово на мира...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Хороскоп за деня
Световна черна хроника
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: