Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ето какво искат за парка в "Аспарухово" жителите на района
Автор: Пламена Николова 10:06 / 15.03.2019Коментари (0)4691
©
Инициативен Комитет "Аспарухово" е внесъл предложения за промени в подробния устройствен план за парка в квартала зад моста, научи Varna24.bg

Те са адресирани на вниманието на Общинския съвет във Варна след обществената  дискусията за бъдещето на парка, съобщи за медията ни организаторът на публичното обсъждане Мартин Златев. 

Ето какво се посочва в официалното писмо до местния парламент, предоставено за Varna24.bg:

"На 16.02.2019г. се проведе обществен дебат по въпросите на парк "Аспарухово". Инициативата е на ИК "Аспарухово".

Целта на организаторите бе да се гарантира: Устойчиво развитие на територията; Благоприятни условия за живеене, труд и отдих на населението; Опазване, съхраняване и разумно използване на природните ресурси; Възстановяване и опазване на естествения ландшафт; Възстановяване и опазване на културно-историческото наследство; Максимална защита от възможни промени в собствеността на парк Аспарухово.

След близо 3 /три/ часова дискусия в препълнената от граждани зала се откроиха следните предложения, които ние систематизирахме за да могат да влязат, като промени в така вече предложения ни проект.

Считаме, че с цел този проект да не започва нова процедура по съгласуване въпреки многото конфликтни неща при вглеждане в детайлите можем да предложим промени, които да удовлетворяват обществения интерес.

Името на проекта да бъде както следва: Подробен устройствен план за парк – План за регулация и застрояване на "Аспарухов парк –Варна", съгласно чл.62, ал.1 от ЗУТ;

Премахване на УПИ-та X и XII в кв.2 – Всички УПИ-та за парк да се обособят в едно цяло с функция "За парк".

Премахване на паркоместата в зоната след Т образното кръстовище водещо към светофара на бул.Първи май – осова точка 549. Зоната да остане пешеходна с възможност за контролиран достъп за автомобилите на служителите на рейдовата кула, както и на специализираните автомобили. Пътното платно в този участък да остане двупосочно.

В УПИ IV в кв.2 – премахване от плана на несъществуващата сграда "Детски свят" поради използването за плана на стара кадастрална карта и отреждане на място за построяване на открита сцена за публични мероприятия съгласно чл.62, ал.7, т.3 от ЗУТ.

Представяне на план за нова алейна мрежа с цел подвеждане на алеята покрай спортните игрища през "Аспарухов вал" – чрез пешеходен надлез, до плажната алея.

Изваждане на квартал 4 от плана на парка. За него да се разработи допълнителен план.

Изместване на УПИ V в кв.3 – в близост до кръстовището на бул.Първи май с пътя към Карантината, с цел изместването на УПИ-Х и ХII от кв.2 в тази част на парка.

Конкретизиране на функцията на УПИ-III в кв.1 – поради причина, че "Обществено обслужване" е много общо понятие. Имаме достатъчно примери за това, че такива сгради се използват в частен, а не в обществен интерес.

Преди приемането на плана да бъдат предоставени за обсъждане всички съпътстващи проекти необходими за прилагането му /Комуникационно-транспортен план, План за вертикално планиране, план-схема за разполагане на преместваеми обекти и рекламни съоръжения, ландшафтноустройствен план, както и други необходими план-схеми на елементите на техническата инфраструктура/. Такива в момента  липсват.

При изработването на паркоустройствения план да се предвиди обособяване на биологична зона, за района в който виреят откритите защитени растителни видове в квартал 2.

Очакваме тези наши предложения да се разгледат в ПК “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места", Вр.К “Опазване и възпроизводство на околната среда" и Вр.К “Правна комисия" при ОбС Варна. За заседанията на същите желаем да бъдем уведомени на телефона за контакти.

Всички участници в дискусията поддържаха твърдо мнението, че ще следват политиката на общината, изразена чрез Общия устройствен план на община Варна, и че трябва да се спазват законите и подзаконовите нормативни актове, които са недвусмислени.

Прилагаме и Протокола от дискусията в който явно е изразено желанието на гражданите при незачитане на техните предложения да се иска провеждането на обществено допитване, чрез референдум за бъдещето на парк "Аспарухов парк – Варна".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: