Ето какво рече Портних на днешната сесия на ОбС Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:57 / 13.07.2020
3043
"На първо място искам да благодаря на всички за спазването на противоепидемичните мерки. Дълго време всички варненци се справяхме добре и отговорно. За съжаление, през последните седмици ставаме част от статистиката със заразени с коронавирус. Призовавам всички да се отнасят отговорно и да спазват най-елементарните санитарно хигиенни изисквания, за да можем по-бързо да се върнем към нормалния ежедневен ритъм“, това заяви кметът Иван Портних по време на сесия на Общинския съвет днес. Той коментира няколко актуални теми:

"Видно е, че в нашия обществено-икономически живот има неща, които трябва да се поправят. Наша обща задача е да се вслушваме в това, което казват протестиращите, особено младите хора. Доживяхме обаче Борислав Гуцанов да води протести и да вика "Мафията вън“. Това за мен е парадоксално! Тъжно, че много млади хора имат очаквания, но биват употребени и подвеждани системно от определени провалени политици и партии. Убеден съм, че това по никакъв начин не отговаря на желанията на тези млади хора, голяма част от които не знаят генерирането на проблемите през годините. Затова някои съветници в тази зала дължат обяснение за действията на своите партийни лидери – например, от ДСБ и "Да, България“ да обяснят как техният варненски лидер е продал "Лазурен бряг“ – тоест част от сградите на Алея Първа, на ТИМ? Нека разкажат за скандалната приватизация, за застрояването, за продажбата на общински имоти в центъра на Варна за жълти стотинки по време на най-тежката криза в страната“, заяви Иван Портних. Той допълни, че трябва да бъде даден ясен отговор на варненската общественост - защо лидери от ДСБ и "Да, България“ имат различни позиции за движението на автомобили в Морската градина. "Нека представителите на тези партии, които днес четат разни декларации, да разкажат всичко. Призовавам ги: Спрете с двойния стандарт на етика и морал в политиката!

"По темата за презастрояването питам - кога и как се е случило това? Цинизъм е да се протестира пред сгради, чиито проекти са подписвани от експерти на партия, която организира протест. Темата е чувствителна и аз ще предоставя публично всички разработки на ПУП-ове, които не са процедирани от нас, за да се запознаят гражданите на Варна с тях. Самият аз съм несъгласен с много неща. Помним най-големия курортен комплекс "Златни пясъци“ отпреди приватизацията – зелен и красив, който след това бе превърнат в презастроен жилищен квартал. Нека чуят младите за приватизационната сделка, за бариерите в курорта, които не допускаха хората до плажа. Важно е да знае предисторията на различните проблеми, срещу които днес се протестира“, допълни Иван Портних.

"Темата е важна, защото засяга развитието и опазването на зелените площи във Варна. За територията на бившето поделение на Гарата - няма да бъде позволено нищо да се строи. Същите абсурдни обвинения имаше и за Аспаруховия парк, където щяло да има небостъргачи. Стига фалшиви новини! Три години обясняваме, че това не е вярно. Вече е влязъл в сила ПУП-ът на парка, който предвижда 1% застрояване – за тоалетни и за помещения, в които майки да сменят памперси на бебетата. В Галата ще бъде аналогично – само парк, място за пикник, за разходки и велоспортове. Не съм внасял предложение до ОбС, предоставил съм на съветниците да разгледат писмо с предложение за стопанисване на територия като екопарк, което да даде начало на обсъждането на голямата тема за разширяване на парковите зони във Варна. Защото такива теми ще има и за Джанавара, за териториите от природен парк "Златни пясъци“ до Владиславово. Това е зеленото богатство на Варна, което трябва да опазваме, облагородяваме и развиваме, за да бъдат ефективно използвани от всички варненци, място, където младите хора да спортуват, да имат контакт с природата. Мисля, че това е общата цел на всички“, коментира кметът.

Последните няколко месеца не бяха лесни за никого, кризата предстои. Затова се опитваме в движение да преформатираме икономиката на града. Защото сме убедени, че Варна е град на знанието и има потенциал да бъде център на бизнес с висока добавена стойност. Това означава по-високи доходи за хората, по-добър стандарт, коментира кметът.

Той припомни, че в момента се подготвят много нови проекти за новия програмен период, базирани на наука, технологии, образование. "Работим много активно с университетите, в директен контакт сме с еврокомисар Мария Габриел. На финала е приемането на Общия устройствен план на Аксаково, след което стартираме изграждането на Индустриална зона – Варна. Всичко това означава развитие на Варна!

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).