Ето кои са номинациите за награди "Варна“ в областта на културата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:13 / 04.05.2017
1097
Окончателното решение на журито за удостояване на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата, съгласно действащия статут бе одобрено на комисията по култура. Номинираните личности и колективи са:

Голяма награда "Варна" - за Венцеслав Стоянов Антонов - за изложбата му в галерия "Графит" през ноември 2016г., за извеждането на "Биеналето" на световен подиум и за цялостно творчество.

За литература са номинирани Ангел Георгиев Ангелов - за издадения му роман "Пътуването" и Юлиян Атанасов Янков за издадените му книги "Романтика за динозаври" и "Строителите на случайностна България" (есета в съавторство с Деян Михайлов - разкази).

За награда Варна за изобразително изкуство са номинирани тандемът Лора Янкова Маринова - Борисова и Димитър Николов Борисов - за високи екипни постижения в областта на сценографията, портрета и композицията.

В област Театър номинираните са Гергана Красимирова Арнаудова - за изпълнението и на главната роля на мадам Злата в постановката "Криворазбраната цивилизация", както и в други постановки. Номинацията на младата актриса е реверанс към тазгодишното домакинство на Варна за Европейска младежка столица на изкуствата - бе отбелязано по време на заседанието на комисията. Другата номинация е за екипа на Държавен куклен театър Варна - за спектакъла "Мечо Пух" от Алън Александър Милн.

В областта на музиката за награда "Варна" номинациите също са две - на Емил Георгиев Диканаров - за активното пропагандиране на българската музика в чужбина и преподавателска дейност и на Неджет Мустафа Ахмед за приноса му в развитието на музикалния фолклор, за преподавателската и изпълнителската дейност в инструменталния фолклор.

В раздел "Опера" (изпълнителско изкуство) е номиниран екипът на Държавна опера към ТМПЦ Варна за постъновъчен екип и изпълнители - симфоничен оркестър, солисти, хор и балетна трупа за световната премиера "Граф Монте Кристо", мюзикъл по едноименния роман на Ал. Дюма.

В областите танц, кино и архитектура няма номинации.

За награда "Варна" за журналистика е номинирана Татяна Илийчева Капричева - за високия и професионализъм, за популяризиране и отразяване на музикалния и културния живот на Варна.

Окончателното решение на журито за удостояване на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата ще бъде гласувано на следващата сесия на Общински съвет.

По отношение на кандидатурата на писателката Христина Стоева, повдигната от Тракийското дружество във Варна, стана ясно, че личността и творчеството и не се вписват в статута на награди "Варна". Журито обаче е взело решение 86 годишната авторка да бъде насочена към приза "Почетни знаци". Становището е придвижено за одобрение и подпис към кмета Иван Портних. Наградата и ще бъде връчена на един от празниците - Голяма Богородица - 15 август или на 1 ноември - деня на народните будители.

Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).