Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ето кои са номинирани за награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата
Автор: Пламена Николова 17:41 / 13.04.2021Коментари (0)2244
©
Oсем личности и пет колектива са номинирани за награда "Варна“ за 2021 г. за ярки постижения в областта на културата. На свое заседание и след таен вот журито за присъждане на отличието обяви номинациите в отделните категории: литература, изобразителни изкуства, театър, опера, музика, танц, кино, архитектура и журналистика.

Днешното решение не е окончателно. Съгласно Статута на наградата 7-членното жури номинира кандидатите и публикува имената им поне в един от варненските ежедневници за публично обсъждане. Срокът за обсъждането не може да бъде по-малък от 14 дни. В този период заинтересованите лица могат да внесат своите предложения и становища до ПК “Култура и духовно развитие" на Общинския съвет чрез деловодството на Община Варна.

На основание чл. 6, ал. 5 от Статута за присъждане на награда "Варна“ за ярки постижения в областта на културата, журито за присъждане на награда "Варна" за ярки постижения в областта на културата, номинира следните личности и колективи:

ГОЛЯМА НАГРАДА "ВАРНА":

Георги Лечев – за изключителни художествени постижения в областта на графиката и живописта, за новаторския, модерен, експресионистичен стил и принос в развитието на съвременната българска живопис и за европейските измерения на неговото изкуство

Костадин Бандутов – за цялостно творчество и изключителни постижения като театрален режисьор, с принос в националната култура,

Станислав Пенев – за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение "Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. "Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност "Пътешествия“ през 2020г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – ТМПЦ – Варна – за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на "Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

ІV.   МУЗИКА

Младежки симфоничен оркестър към НУИ "Добри Христов“ – Варна – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НУИ "Добри Христов“ –Варна.

V.  ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

 Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –"Опера на открито“ на постановката "Макбет“ от Джузепе Верди.

VІ. ТАНЦ

Юлиян Станев – за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл "Варна“ за концерта-спектакъл "Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.

VІІ. КИНО

Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата "Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз "Животворна светлина“-2020г на "Велукс“ и международна награда "Интерарх“-2020г на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. "Сливница“ 15.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването "Архитектурата на Стара Варна“.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепанинг "Последните фоторепортери“.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: