Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ето кои са тазгодишните носители на награда "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 20.05.2021Коментари (0)1533
©
Общо 29 личности и колективи с постижения в областта на културата, науката и образованието ще бъдат отличени с награда "Варна“ тази година. Номинациите бяха одобрени на днешното извънредно заседание на Общинския съвет.

След дебати съветниците решиха поетът Станислав Пенев да е тазгодишният носител на голямата награда "Варна“. В рамките на заседанието бяха предложени и одобрени също номинациите на Десислава Темелкова и Величка Илиева, учителки съответно в МГ "Д-р Петър Берон“ и IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри“, за "Учител на годината" в областта на средното образование

Престижните награди се дават на най-изявените през последната година хора на науката, образованието, културата и изкуството. По традиция отличията се връчват в навечерието на 24-ти май.

Носители на награда “Варна" за ярки постижения в областта на културата:

ГОЛЯМА НАГРАДА "ВАРНА":

Станислав Пенев – за дългогодишната му творческа, литературна и издателска дейност като председател на Сдружение "Литературно общество – Варна“ и главен редактор на в. "Литература и общество“, за впечатляващи публицистични и литературни резултати в представянето на съвременния литературен процес, за посветеността му в работата с младите поети ученици в морския град.

І. ЛИТЕРАТУРА

Няма номинации.

ІІ. ИЗОБРАЗИТЕЛНИ ИЗКУСТВА

Пламен Монев – за утвърждаване на високи художествени стойности в изобразителното изкуство на община Варна и деветата самостоятелна изложба с експресивна емоционалност "Пътешествия“ през 2020г.

ІІІ. ТЕАТЪР

Екипът на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – ТМПЦ – Варна – за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на "Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

ІV.   МУЗИКА

Младежки симфоничен оркестър към НУИ "Добри Христов“ – Варна – за активна дейност в пандемичната 2020г и за възстановката на първия концерт, с който преди 75 години е представено пред варненската общественост новосъздаденото музикално училище, понастоящем НУИ "Добри Христов“ –Варна.

ОПЕРА

(изпълнителско изкуство).

Екипът на Държавна опера към ТМПЦ – Варна – за високи художествени постижения и надграждане на модела на представяне на оперното изкуство на открита сцена –"Опера на открито“ на постановката "Макбет“ от Джузепе Верди.

VІ. ТАНЦ

Юлиян Станев – за издигане престижа и популяризиране на българското фолклорно изкуство като художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл "Варна“ за концерта-спектакъл "Знаци по пътя“ по повод 60-годишнината на ансамбъла.

VІІ. КИНО

Екипът на РТВЦ-Варна – за професионално отношение и задълбочено представяне на духовния живот в православните храмове и истинските измерения на вярата в реализирането на документални филми в рискови пандемични условия и рестриктивни мерки на поредицата "Домът на вярата“, излъчвана по БНТ 1.

VІІІ. АРХИТЕКТУРА

арх. Светослав Станиславов – за приноса му в постигането на баланс между естетика, функционалност и дизайн в проектирането и реализацията на жилищни и обществени сгради в град Варна и за удостояването с национален приз "Животворна светлина“-2020г на "Велукс“ и международна награда "Интерарх“-2020г на архитектурен проект за сграда, находяща се на адрес: гр. Варна, бул. "Сливница“ 15.

IХ. ЖУРНАЛИСТИКА

Екипът на БНР – Радио Варна (електронни медии) – за представяне на богатото архитектурно наследство на морския град и бележитите варненски сградостроители от периода 1878-1944г. в предаването "Архитектурата на Стара Варна“.

Нина Локмаджиева (електронни медии) – създаване на работещи и устойчиви модели за комуникация между артисти и публика в пандемични условия, включително и чрез утвърждаване на иновативна платформа за споделяне на култура.

Любомир Бенковски – Бенджи (фотожурналистика) за високи постиженията в мобилната фотография и работа на терен, творчески и иновативно представени във виртуалната изложба-хепанинг "Последните фоторепортери“.

Носителите на награда "Варна“ в системата на предучилищното и училищното образование:

І. "Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка

Теодор Костов – ученик от XII "e“ клас в Математическа гимназия "Д-р Петър Берон“ – Варна, многократно надскочил регионалното и националното ниво в областта на обществените и природните науки.

Александър Габровски – ученик от XII "з“ в Първа езикова гимназия – Варна, носител на многобройни национални стипендии, награди и отличия от регионални и национални участия.

ІІ. "Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка

Божидар Златанов – ученик от Х клас в Спортно училище "Георги Бенковски“ – Варна, многократно класиран на призови места в европейски, държавни и регионални първенства.

ІІІ. "Учител на годината" в областта на предучилищното образование

Мария Пенева – старши учител в Детска градина № 43 "Пинокио“ – Варна, новатор в обучението от разстояние в електронна среда в условията на пандемия

ІV. "Учител на годината" в областта на обслужващите звена

Няма номинации

"Учител на годината" в областта на основното образование

Няма номинации

VІ. "Учител на годината" в областта на средното образование

Десислава Темелкова – главен учител по география и икономика в МГ "Д-р Петър Берон“. Нейни ученици са включени в националния отбор на световната олимпиада по география и икономика. Активно работи в най-съвременното направление в географията – географски информационни системи.

Величка Илиева – старши учител по френски език в IV ЕГ "Фредерик Жолио Кюри“. Създател е на френски театър в училището. Работи по програми за билингвално обучение. Нейни ученици са отличени на национални и международни участия по френски език и литература, успешно защитават реферати отличени със сертификати от френското министерство на образованието.

 VІІ. "Учител на годината" в областта на професионалната подготовка

Крум Крумов – учител по лека атлетика в Спортно училище "Георги Бенковски“ – Варна. Доказателство за неговите педагогически качества са многобройните върхови постижения на неговите възпитаници на международни и държавни първенства.

VІІІ. "Колектив на годината" в областта на предучилищното образование

Детска градина № 5 "Слънчо“ – Варна с директор Мария Узунова. Екип, който прилага нови интерактивни методи и средства в работата си с децата, STEM – практики, различни програми и проекти.

ІХ. "Колектив на годината" в областта на основно училищно образование и обслужващи звена

Център за подкрепа за личностно развитие – Логопедичен център – Варна с директор Лиляна Лазарова – Янева. Колектив, подпомагащ ежегодно развитието и социалната адаптация на над 1 000 деца със специални образователни потребности и на ресурсно подпомагане.

Х. "Колектив на годината" в областта на средно училищно образование и обслужващи звена

Средно училище "Гео Милев“ – Варна с директор Албена Павлова. Екипът работи в посока на изграждане на иновативна и стимулираща образователна среда, ориентирана към ученика, неговите възможности и потенциал.

Носителите на награда “Варна" в сферата на науката и висшето образование:

ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА:

доц. д-р Диана Радкова, д.м. – за изключителен принос в организацията и лечението на пациенти с COVID-19 във Варна и за цялостна научно-изследователска, преподавателска и лечебна дейност в областта на инфекциозните болести.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА:

УМБАЛ "Света Марина“ – Варна с изпълнителен директор проф. Д-р Силва Андонова за изключителен професионализъм при организация и координация на дейностите по диагностика, хоспитализиране и лечение на пациенти с COVID-19 от Варна и целия Североизточен регион на България.

ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

доц. д-р инж. Кристина Близнакова – за подготовката и ръководството на проекта PHENOMENO – единственият научен проект на Европейската комисия по конкурса RIZE, част от програма Хоризонт 2020, с координатор Българска организация Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна, одобрен през 2020 г.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Творчески колектив с ръководител капитан I ранг проф. д-р Мирослав Цветков – за изпълнението на научноизследователския проект "Моделиране на водните потоци в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море“.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

доц. д-р Антон Грозданов – за монографичен труд "Правен режим на услугите в корабоплаването“ в два тома и за цялостен принос в организирането и осъществяването на учебната и научно-изследователската дейност в областта на морското право.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Изследователски екип от Катедра по икономика и управление на здравеопазването към Факултета по обществено здравеопазване на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна с ръководител доц. Мария Рохова – за представителството на България в Мрежата за мониторинг на здравните системи и политики и платформата за мониторинг на отговора на здравните системи с кризата с COVID-19 на Европейското бюро на Световната здравна организация, Европейската комисия и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.

ІV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА

проф. д-р арх. Александър Слаев – за монографията му "Планиране на антропогенната среда и природните ресурси: Теория на комплексните права на собственост“.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА

Научен колектив с ръководител гл. ас. д-р мат. Николай Марков – за разработката "Иновационен метод за генериране на екологически чиста възобновяема енергия от бавнотечащи реки и морски течения“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: