Ето с какво ни изкушава "Варненско лято" днес и утре

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:50 / 04.07.2018
2227
В Градската художествена галерия Квинтет "Пилекадоне“ и "нощната птица“ Искра Ангелова ще ни посветят в  историята на танците от Шекспир до днес

Духов квинтет "Пилекадоне“ повежда меломаните по пътя на танците от Шекспир до днес. Мотото на новия проект е мисълта на Вики Баум: "Има бързи пътища към щастието и един от тях е танцът“. Въведение към отделните пиеси и философията на различните стилове ще направи Искра Ангелова – актриса и водеща на тв-предаването "Нощни птици“.

Квинтет "Пилекадоне“ е формация с история. Атрактивните изяви на състава, когато членовете му са още тийнейджъри, шумът около особеното име - какво означава, има ли нещо общо с Птицата Чарли Паркър - си остава една от провокиращите мистерии в приятелския кръг на "Пилекадоне". На сцената с подобаващо артистични костюми ще излязат Мила Павлова - флейта, Валентин Методиев - обой, Венелин Пиперов - кларинет, Ясен Теодосиев - валдхорна и Евгений Тонев - фагот. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант-солист в елитните български оркестри: Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ Радио.

Ще бъдат представени танците в инструменталната музика от времето на Шекспир до наши дни. Ще звучи великолепната музика на Уилям Бърд, Клемент Удкок, Ференц Фаркаш, Жорж Бизе, П. И. Чайковски, Й. Щраус, Д. Агай, Скот Джоплин и др. Публиката ще чуе и танцът "Eleven" в единайсет осми, написан специално за квинтет "Пилекадоне“ от българската композиторка Добринка Табакова.

Билети от Касата на ФКЦ. Цени на билетите от 5 лв. Билети за ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

Утре, четвъртък, 5.07. от 19:00

В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център гостуват Теодосий Спасов и кларинетистът Илиян Илиев със Симфоничния оркестър на БНР, диригент Марк Кадин

В програмата:

Петко Стайнов, Золтан Кодай, Антонин Дворжак

На Музикалното "Варненско лято“ 2018 Теодосий Спасов идва със своята най-нова творба - Концерта за кавал, кларинет и оркестър, който пожъна вече аплодисментите на меломаните в столицата. Морската публика ще го види като композитор и солист в центъра на един проект, събрал най-хубавите симфонични танци на Петко Стайнов, Золтан Кодай и Антонин Дворжак. Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин и световното име в  кларинета Илиян Илиев ще изпълнят тази пъстра и прелюбопитна програма на 5 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 часа.

Симфоничният оркестър на БНР ще бъде дирижиран от маестро Марк Кадин. Главна фигура в премиерната творба на Теодосий Спасов е кларинетистът Илиян Илиев – виртуоз, завършил легендарния The Juilliard School в Ню Йорк и концертирал в най-престижните зали на САЩ и Русия, известен и със своя новаторски метод за преподаване по кларинет, наречен "Cat Tongue".

В концерта със симфонични танци ще прозвучи най-емблематично оркестрово произведение на Петко Стайнов - симфоничната сюита "Тракийски танци“. Програмата продължава с шедьовъра "Танци от Галанта“ на унгарския композитор Золтан Кодай. Публиката ще чуе и една от най-популярните творби на Антонин Дворжак - "Славянски танци“.

Билети от Касата на ФКЦ, цени на билетите – от 5 до 20 лв., за ученици, студенти, пенсионери – 2 лв.

Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).